home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kápolnabúcsú és iskolanap a Paulinumban
2016.02.08.
LXXI. évf. 5. szám
Kápolnabúcsú és iskolanap a Paulinumban

Január 25-e Szent Pál apostol megtérésének ünnepe, mely a Paulinum Szeminárium kápolnájának búcsúja és egyúttal a Püspökségi Gimnázium iskolanapja is. A tanév folyamán ez a legkiemelkedőbb és legfontosabb ünnep, melyre a szeminaristák és a tanulók minden esztendőben lelkesen készülnek.

A búcsú és az iskolanap szokás szerint szentmisével kezdődött. A szentmise főcelebránsa Msgr. Stanislav Hočevar belgrádi érsek és metropolita volt, horvát nyelven szólt az egybegyűltekhez. Az érsek úrral együtt misézett Msgr. Pénzes János megyés püspök és Msgr. Kiss Rigó László szeged—csanádi püspök, aki magyar nyelven tartott homíliát, illetve szentbeszédet. A püspökökkel együtt misézett az intézet rektora, Msgr. Miocs József és a szeminárium lelkésze, Msgr. Marko Forgić atya.

Az ünnepi szentmisén, alkalmi műsor keretében szavalatok, énekszámok és zeneszámok hangzottak el. A szentmise végén az érsek úr arra bátorította a tanulókat, hogy vegyenek példát Szent Pál apostolról, aki minden életkörülmény és nehézség ellenére is kitartó, bátor ember volt, és ezért lett az egyház egyik legnagyobb hittérítője, misszionáriusa és példaképe.

Az iskolanapot és a búcsút megtisztelték a vallásügyi minisztérium képviselői Belgrádból, Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke, Babity János, Magyarország főkonzulja, Kern Imre államtitkár, Velimir Pleša, Horvátország főkonzulja, Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Orosz János tartományi oktatási képviselő és Blaško Stantić, a szabadkai önkormányzat oktatási titkára. Az ünnepségen más közéleti szereplők, civil szervezetek képviselői, iskolaigazgatók, támogatók, a Paulinum tanárai, papok, továbbá a növendékek szülei és a hívek is jelen voltak.

Az ünnepség fogadással, valamint társalgással ért véget a Paulinum nagytermében. 


Fotó: Szabó Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..