home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kapaszkodók
Martinek Imre
2022.03.14.
LXXVII. évf. 10. szám
Kapaszkodók

Stevan Lazičkivel, Torontálvásárhely Helyi Közösségének elnökével ez év jégbontó havának (február) huszonharmadik napján volt alkalmam beszélgetni. Átfogó metszetet készítve a 2021. esztendő főbb, helyi vonatkozású és pozitív előjelű történéseiről, melyeknek érdemi folytatásában is reménykedik a falu.

A fiatal faluelnök mindenekelőtt a debelyacsai közösség emberbaráti összefogódzásait méltatta, mely gesztusok a járványidőszak sűrejében még inkább kifejezésre jutottak. Megítélése szerint egyúttal fizikai és érzelmi kapaszkodók is voltak ezek az összjátékok, lévén a számbeli megfogyatkozás mellett Torontálvásárhely demográfiai térképén is jelentős faktor az elöregedés. Biztató tényező viszont, hogy a Nyugatra — zömében Ausztriába és Németországba — kirajzott falubelijeink időnként haza-hazajárnak, sőt, olyan is akad közülük, akiktől a visszatelepedés ötlete sem annyira idegen. Persze, az ebbéli döntést mindenkinek a saját sorsára vonatkozólag egyedül kell és van joga meghozni. Sajnos az is evidens, hogy bármennyire fájó, a nem is oly rég gazdaságilag, iparilag… virágzó, gazdag, értékeire jogosan büszke falut alaposan megtépázta az idő és annak hozadékai. Mint mondta, őseink nemcsak éltek benne, de legjobb tudásuk és képességeik szerint építették, fejlesztették is. Lényegében ez a feladat vár miránk, az utódokra is. Reálisan felmérni lehetőségeinket, okulni a korábban elkövetett hibákból, és cselekedni.


Stevan Lazički, Torontálvásárhely Helyi Közösségének elnöke

Ami az infrastrukturális újdonságokat illeti, 2021 végén végre elkészült az Ópáva—Torontálvásárhely műút. Általa pedig Belgrád is közelebb került, jelentős idő- és üzemanyag-megtakarítást lehetővé téve, mindenekelőtt a konyhakertészeti terményüket a főváros nagybani piacain értékesítő helyi termelőknek. Megtörtént továbbá az alapozás a Moša Pijade utcának a Bokros-saroktól a bekötőútig terjedő szakaszán. Fennmaradt még a Kistemetőig húzódó utcarész hasonló rekultivációja, az Újsorként is ismert Engelsz Frigyes utcában pedig aszfaltozás várható. A Belgrád—Nagybecskerek—Újvidék autóút lokális megközelítésének végső koordinátáiról viszont e sorok tisztázásának idején még nem született döntés.

Mindezen (nagy)beruházások, természetesen, különféle pályázatok által valósulhattak meg, a helyi közösség és Antalfalva Község együttműködésének eredményeként. Egyébként a torontálvásárhelyi helyi közösség tanácsának jövőbe mutató elképzelései között egy komplex ipari övezet kiépíttetése is szerepel. A délnyugati faluszélen és azon túl. Csak legyen érdeklődő. 

Mint azt már korábban hírül adtuk, egy, az alapoktól indított — eredetileg a település legkisebbjei számára elképzelt! — korszerű játszótér is megépült tavaly a faluközpontban. A projektum elsősorban az Antalfalva község területén gazdálkodó Electrawinds K-Wind Kft. vállalat pályázati támogatásával valósult meg. A következő, ugyanezen forrásból megvalósítható invesztíció a falupark szökőkútjának felújítását és újratervezését, valamint beüzemeltetését tenné lehetővé. A park korszerűsítésének témájában említésre méltó továbbá a jobb közvilágítást lehetővé tevő és működő kandeláberek, valamint egy reflektor kihelyezése, illetve Martin Marušnik nemes gesztusa. A helybéli mester saját kezűleg készített, a parkban felállított vártornyát rendre népesítik be vidáman játszadozó kisgyermekek.

A szürke és egyre nyomasztóbb hangulatú mindennapjaink parányi csodái ezek. Azok a bizonyos kapaszkodók, amelyeket megtapasztalva újult erő és kedv is serken a folytatáshoz: a meglévő helyi értékeink felkutatásához, megőrzéséhez, funkcionalitásuk tematikus és hatékony újragondolásához.

S ha már megidéztük egy cseppet a múltat, említést nyert továbbá beszélgetésünk idején egy, nevében és tartalmában egyformán jubileumi (1873. március 16-a óta állandósult, tehát hamisíthatatlanul hagyományos és időtálló, ráadásul: echte debellácsi!) kirakodó- és jószágvásár megszervezésének lehetősége is. Persze, a lebonyolításban illetékes helyi Október 4-e Közművesítési Közvállalattal vállvetve. S mint hallottuk, lészen május végi pörköltfőző verseny is. Mégpedig újra hivatalos keretek között. Október első napjaiban pedig falunapok.

Emberi léptékkel mérve. A többi a Gondviselés dolga.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..