home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Kampányfélidő
Kartali Róbert
2022.03.16.
LXXVII. évf. 11. szám
Kampányfélidő

Az ellenzéknek is az az érdeke, hogy egy felkészült erő irányítsa az országot, és azok nem ők — állapította meg Pásztor István. Szerinte a szerbiai ellenzéket a gyűlöleten túlmenően semmi más nem köti össze. Nincs vezéregyénisége, nincs szervezeti struktúrája, és ami a legfontosabb, nincs alternatív politikai üzenete. A párt álláspontját a VMSZ elnöke a választási kampány félidejében tartott helyzetértékelő sajtótájékoztatóján ismertette Szabadkán.

A VMSZ háromszáz fölötti rendezvényt tervez megtartani a kampány végéig. Az események jó hangulatban telnek, rengetegen fogalmaznak meg kérdést és felvetést, az egész folyamat inspiratív, és meglepően sok a fiatal — ismertette Pásztor István.

— Ami a magyarországi választásokat illeti, arra biztatjuk a szavazópolgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, és szavazzanak a Fidesz—KDNP-re. Az elmúlt három ciklus azt bizonyította, hogy a Fideszen kívül nincs más, akinek releváns véleménye lenne a határon túli magyar közösségről. Ha az ellenzék mondatot fogalmaz meg a határon túli magyarokról, beleértve a vajdasági magyarokat is, akkor az korlátozó, megvonó, lebecsülő, veszélybe sodró. Az egyedüli jó megoldás, ha a Fidesz a negyedik ciklusban is irányítani tudja Magyarországot — mondta a VMSZ elnöke, és arra is rávilágított, hogy az LMP volt az egyetlen olyan ellenzéki politikai erő, amelyik a kampány alatt megkereste a VMSZ-t. A képviselőinek a határon túli magyarok vonatkozásában segítő, nyitott alapállásuk van, és azt mondták, hogy a határon túli magyarság vonatkozásában nem fognak változtatni, még akkor sem, ha pontosan tudják, hogy a mostani ellenzéki szövetségen belül rajtuk kívül nincs politikai erő, amelyik ezt képviseli.

Pásztor István szólt arról is, hogy a magyarországi ellenzék egyik-másik prominens képviselője Vajdaságban kampányol. Mint mondta, magyarázzák a bizonyítványukat.

— Én ezt nem tartom jónak, azt gondolom, hogy ez kárt okoz. Ezt elsősorban azoknak mondom, akik ennek a károkozásnak a mozgatói. Mindenkinek a szíve joga, hogy úgy döntsön, ahogy akar, de nemzetpolitikát úgy képviselni és építeni, hogy valaki elfoglalja az 59. vagy a 22. helyet egy ellenzéki listán, az nem az a szint, amit mi magyar közösségként megengedhetünk magunknak.

A VMSZ elnöke azt is bejelentette, elindultak a levélküldemények. Arra készülnek, hogy megközelítőleg ezer aktivista legyen terepen, és segítse az embereket. Nem a szavazásban, mert az mindenkinek szíve joga, hanem abban, hogy érvényes legyen a voksa.

— A parlamenti választás az egyik legfontosabb, mert az határozza meg, hogy milyen legitimitási háttér fog az elkövetkező választási ciklusban az érdekérvényesítés szempontjából a VMSZ mögött állni — mondta a szerbiai választások kapcsán a pártelnök. Hozzátette, abban reménykednek, hogy körülbelül azt a támogatási szintet tudják megvalósítani, amelyet két évvel ezelőtt. Hogy ez mennyi mandátumot fog hozni, még nem tudni, mert azok száma csak részben a szavazatok függvénye.

Az elnökválasztáson a VMSZ-nek lesz saját jelöltje, Aleksandar Vučić, a jelenlegi köztársasági elnök, ő ugyanis a mostani parlamenti többség közös jelöltje — jelentette be Pásztor István.

— Az érdekünk az, hogy a politikai stabilitás megőrzése, a politikai viszonyrendszer fenntartása és megőrzése, valamint a folyamatok továbbvitele miatt annak teremtsük meg a lehetőségét, és ahhoz járuljunk hozzá, hogy a mostani köztársasági elnök az első fordulóban győzni tudjon. Vučić egy megbízható partner, aki tartja a szavát, megadja a bizalmat és a tiszteletet. Ezért az az elemi érdekünk, hogy ezt az együttműködést folytatni tudjuk — zárta szavait Pásztor István.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..