home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Kamarafeszt a Kamarában
Szerda Zsófi
2023.06.15.
LXXVIII. évf. 24. szám
Kamarafeszt a Kamarában

Zenta június elején három napra színházi fesztiválvároskává változott, hiszen a Zentai Magyar Kamaraszínház és partnerszervezete, a Novem Színházi Szervezet megtartotta első Kamarafesztjét.

A kamarafesztiválok és showcase-ek lényege, hogy a közönség és a szakma néhány nap alatt minél több előadását láthassa egy-egy színháznak. A zentai csapat energiát, fáradságot, kreativitást nem sajnálva szervezte meg az első ilyen rendezvényét, így három nap alatt hat előadást nézhettek meg az érdeklődők.

Első nap, azaz június 8-án elsőként az Élőhomok című produkció szerepelt a programban, ezt követte a hivatalos megnyitó, mely a fesztivál szellemiségéhez igazodva könnyed hangvételű volt. Az Élőhomokban már látott kerékpáros, azaz maga Szajkó biciklizett be a térbe, halandzsa nyelven köszöntötte a közönséget, s ezzel meg is nyílt a fesztivál. Megnézhettük még Yasmina Reza Művészet című előadását. Mindkét darabot Mezei Kinga rendezte.

Másnap már délelőtt színházban ültünk, hiszen László Sándor előadásában a Klamm háborúja szerepelt műsoron. A délutánt a meghívott vendégek pihenéssel, városnézéssel tölthették, másnapra pedig kirándulást szervezett számukra a színház. A második nap estéjén A pandamedvék története című darabot játszották, Dévai Zoltán rendezésében. A zárónap programján délelőtt Nésity Máté előadásában A nagybőgő című előadás, este pedig a Sok hűhó semmiért szerepelt, melyet szintén Mezei Kinga rendezett.

Mivel a színháznak csupán két technikai munkatársa van, mindenki, aki él és mozog, munkába volt fogva, az irodistáktól kezdve a színészeken át a vezetőségig. Építettek, szereltek, fényeztek, pakoltak, játszottak, és még arra is volt idő, hogy a fesztivál közönségével s a kritikusokkal néhány szót váltsanak fáradtan, de csillogó szemmel.

A közönség soraiban szabadkai, újvidéki kollégák is ültek, illetve egy többtagú, magyarországi kritikusokból, színházigazgatókból álló delegáció s néhány hazai szerb kritikus is megjelent a Kamarafesztiválon, de voltak vendégek Romániából, Horvátországból, Felvidékről is.

Ami még igazán nagy újításnak számít a Zentai Magyar Kamaraszínházban, az az, hogy első alkalommal nézhették meg szerb ajkúak is az előadásait, hiszen mindegyik bemutatott darabot feliratoztak, így a jövőben már könnyű lesz nyitni a város és a régió szerb közönsége felé is, hogy ezáltal még többen megismerik a színház tevékenységét.

A színház élére nemrég kinevezett Dévai Zoltánnak, illetve jobbkezének, Mezei Kingának, mondhatni, ez volt az első nagyobb bemutatkozása, mely, meg kell hagyni, igazán jól sikerült.

A Zentai Magyar Kamaraszínház udvara fesztiváludvarrá változott, csipkékkel díszített asztalok, lampionok várták a közönséget az előadások után, és minden este muzsikával lazították el a színház által gondolatokkal megtelített agyakat. Volt itt blues, népzene, a záróesten pedig maguk a színészek is hangszert ragadtak, dalra fakadtak, és lezárták ezt az igazán családias, profi módon megszervezett kis fesztivált. Reméljük, a jövőben többször megismétlik majd!

A Kamarafesztivál a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Város Önkormányzata finanszírozásával valósult meg.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..