home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kállay-Saunders András
Zvekán Péter
2023.12.08.
LXXVIII. évf. 48. szám
Kállay-Saunders András

Kállay-Saunders András egy amerikai—magyar énekes, előadó, producer és zeneszerző, aki Magyarországon a Megasztár tehetségkutató versenyen való részvételének köszönhetően vált ismertté. A megmérettetés után többször vett részt a magyarországi A Dal versenyen, mely valójában az Eurovízió előválogatója. 2014-ben végül ő képviselhette hazáját az eurovíziós dalfesztiválon Koppenhágában a Running című dalával.

A kérdés csak az, hogy az eredetileg Amerikában született énekes hogyan került Magyarországra. Ehhez tudni kell, hogy édesapja az amerikai producer és soulénekes Fernando Saunders, édesanyja pedig a modell Kállay Katalin, akit rengeteget foglalkoztattak a ’70-es és ’80-as években. Ő maga eredetileg kozmetikus szeretett volna lenni, de egyszer meglátta, felfedezte egy ügynök, így Katalin pillanatok alatt a Gellért Szálló bemutatóján találta magát. Később, a ’70-es évek elején Amerikába költözött, és ott folytatta a karrierjét. András is ott született, viszont így már értjük a magyar kötődését.


Kép forrása: facebook.com

András 2010-ben annál az egyszerű oknál fogva, hogy meglátogassa a nagymamáját, Budapestre utazott. Akkor már nagyon érdekelte az éneklés, és amikor kiderült számára, hogy indul a Megasztár új évadja, nem habozott, és jelentkezett. Ez konkrétan a verseny ötödik évadja volt, ahol a zsűritagok Mester Tamás, Friderikusz Sándor, Eszenyi Enikő és Presser Gábor voltak. A versenyre barátjával, Lee Olivérrel érkezett, akivel ketten előadták azt a dalt, amely végül továbbjuttatta Andrást.

Olivér a későbbiekben egyszer visszatért segíteni a barátját, méghozzá akkor, amikor András Mester Tamás Altass el című dalát adta elő. A produkció az egyik legemlékezetesebb Saunders-előadás lett, melyet még maga a szerző, Mester Tamás is elismert. Aki nézte akkor a műsort, emlékezhet rá, hogy az egyik legviccesebb pillanat az volt, amikor Friderikusz Sándornak — akinek rendkívül tetszett a dal — leesett, hogy ez egy Mester Tamás-dal. Odafordult hozzá, és azt mondta: ezt te írtad? Erre Presser Gábor: hát igen, képzeld el. :) András végül a negyedik helyen végzett.

A Megasztáron kívül a másik verseny, melyben többször is részt vett, A Dal. Ebben 2012-ben szerepelt először, ahol az I Love You című dalát adta elő, de nem sikerült bejutnia a műsor döntőjébe. 2013-ban ismét benevezett, ezúttal a My Baby című számával, és ezzel az elődöntőből első helyen, a zsűri szavazatai által jutott tovább A Dal középdöntőjébe, majd onnan a döntőbe, ahol második helyezést ért el — a My Baby pedig közben sláger lett. Harmadjára is benevezett, ekkor már 2014-et írtunk, és a Running című szerzeményével az elődöntőből szintén a zsűri szavazatai által jutott tovább a verseny második középdöntőjébe, majd onnan maximális 40 ponttal a döntőbe, ahol a zsűri és a közönség is az első helyre szavazta, így megnyerte a nemzeti válogatót, és ő képviselhette Magyarországot az 59. eurovíziós dalfesztiválon Dánia fővárosában, Koppenhágában. A döntőben ötödik lett, ami Magyarország második legjobb eredménye volt a verseny történetében, Bayer Friderika 1994-beli negyedik helyezése után, továbbá a kapott 143 pont a második legtöbb, melyet valaha magyar induló kapott.

Saunders azóta is aktív, és bár sokszor úgy tűnik, hogy még mindig keresi azt a stílust, amely mellé véglegesen lerakhatja a voksát, tény, hogy sorra jönnek tőle a slágerek. Olyanok, mint a Csak Veled, az I Love You vagy az Elveszek, melyet BSW-vel közösen vettek fel. Legújabb dala a BRONX, mely a Sztárbox című műsorban debütált András bevonulózenéjeként. Az újdonság az énekes Amerikában töltött éveit idézi, és ezt tükrözi a hozzá készült klip is. Ebben Budapest és Bronx utcái is feltűnnek, amit úgy oldottak meg, hogy Magyarországon András szereplésével készültek el a jelenetek, míg a kinti felvételeket a barátai rögzítették, hogy még autentikusabbá váljon a végeredmény.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..