home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kaland, izgalom, kihívás
Fehér Márta
2022.12.10.
LXXVII. évf. 49. szám
Kaland, izgalom, kihívás

Egy elhagyatott vendégházban ragadsz a barátaiddal, miközben a szálloda tulajdonosa megpróbál benneteket az őrületbe kergetni. Rádöbbentek, hogy a tulajdonos nemcsak a szobák bérleti díjából élt, hanem több-kevesebb sikerrel megpróbálta feltalálni a halhatatlanság szérumát. Sikertelen próbálkozások sorozatában mérget főzött, mely bárkit elpusztít. Képesek lesztek-e megszökni a lakásából, mielőtt a méreg mindenkit megfertőz?

Ha a méreg nem is, de a szabadulószobák adrenalinlöketei mindenképp megfertőznek. Legalábbis engem. Hihetetlenül izgalmas apró nyomokból, egymásra utaló jelekből, kizárólag a logikára és a csapatmunkára hagyatkozva szembesülni a sorjázó kihívásokkal, miközben vészesen ketyeg az óra, és végül kijutni a bezártságból. Az izgalmas keretmese és a misztikus-kreatív berendezés csak hab a tortán.

Nos, nálunk már nem kétséges, mi kerül a karácsonyfa alá. Továbbra is vallom, hogy a játék, az együtt töltött idő a legnagyobb ajándék, és ha mindez némi kalanddal, izgalommal, kihívással van fűszerezve, biztos, hogy maradandó élményt adunk és kapunk. Remek ötlet, hogy Hulló Zsófia csapatával (újabb) szabadulószobát kreált, ezúttal a Róka Tanya alkotóházában. Vajdaságban egy szabadulószoba még új dolognak számít, nem úgy, mint Magyarországon, ahol nagyon nagy a választék.

— Ez egy újonnan induló csapat, viszont a gyökereink a Róka Festre, illetve a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Térre vezetnek vissza, ez utóbbiban már többször csináltunk szabadulószobát, különböző témákra rendeztük be a rendelkezésünkre álló helyiséget. Ez egy nagyon jó fejtörő, és azt láttuk, hogy kiváló személyiségfejlesztő hatása van a fiatalokra, ezért úgy döntöttünk, hogy készítünk egy nagyobb kaliberűt, amihez kihasználtuk a Róka Tanyán lévő alkotóházat. Így a játék nemcsak egy szobából áll, hanem egy egész épületből, vendégházból is. Több hónapig készültünk, gondolkodtunk rajta, különféle elemeket gyártottunk hozzá. A bútorzatán nem változtattunk lényegesen, viszont olyan díszletet, dekorációkat, elemeket tettünk be, amelyek nagyon izgalmasak, látványosak, és titokzatossá tették a játékot.

A szabadulószoba nemcsak izgalmas játék, hanem igazi agytorna és szuper csapatépítő, így cégeknek és családoknak is ajánlható.

— Az a tapasztalatom, hogy az emberek a mindennapokban nem nagyon használják a logikai tudásukat, a szabadulószobák segítségével pedig felfedezhetünk magunkban olyan tulajdonságokat, amelyekről nem is tudtunk — például a mai világban a fiatalok nagyon felületesek, nem nézik meg a körülöttük levő részleteket, a lehetőségeket. Ezekben a szobákban éppen ez a lényeg: mindent alaposan meg kell nézni, átgondolni. S csapatépítők, mert kiderül, hogy a csapatban ki a vezető, ki a jó megfigyelő, ki az, aki a logikában nagyon ügyes, ki az, aki akár a matematikában. Mi a kémiát is belevontuk, hiszen egy laboratórium is található a szobában. Az iskolában szerzett tudásra is nagy szükségünk lehet, s az életre is felkészít, hiszen akadhatnak olyan nehéz helyzetek, amelyeket meg kell oldanunk. Az is fontos, hogy a játék időkeretes, egy óra áll rendelkezésre a kiszabaduláshoz. Az idő szorítása egy stresszfaktor, hú, ezt nagyon gyorsan kell csinálni, pedig nem lehet, mert meg kell fejteni a kódot és kinyitni egy újabb lakatot ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni. Ezt az izgalmat, élménydús állapotot, pezsgést érezni kell!

Emellett ténylegesen térben és időben kell mozogni, azaz élőben, a helyszínen játszható, nem pedig online — hátránya viszont, hogy egyetlenegyszer élhetünk a lehetőséggel, mert a megfejtések, a kódok, a különböző trükkök, titkok birtokában már nem nyújt élvezetet. Mint említettem, én imádom ezt a játékot, és segítséget sem szégyellek kérni, ha úgy adódik, hiszen az is a játék és az élet része — bár sokan tartanak attól, hogy leégnek, merthogy a szabadulás bekamerázott szobákban történik.

— Az ember akár azt is megtanulhatja, hogy igenis szabad segítséget kérni, ki szabad használni a lehetőségeket, alkalmazhatják az adóvevőt, melyet a játékosokat segítő személytől kapnak, mielőtt rájuk zárja az ajtót. Én egyáltalán nem tartom gáznak, ha valaki bent ragad, illetve nem is nagyon tapasztalom, hiszen ha azt látjuk, hogy egy csapatnak kevés ideje maradt a kijutásra, akkor nagyon sokat segítünk. Szerintem inkább pozitív élményt lehet szerezni, mintsem negatívat. Le kell győzni ezt a félelmet, mert az ember így tudja magát fejleszteni.

Zsófi elmondta, a Róka Tanyán november elején megnyitott szabadulószobát egyelőre a fiatalok látogatják, ám nagyon szeretné, ha az idősebbek is megpróbálnák, mert valóban kiváló élményt szerezhetnek. Az Exit the Apartment! nevű játékot minimum 2, maximum 10 fő játszhatja, 14-től 99 éves korig, hétfőtől vasárnapig 14-től 21 óráig, előzetes bejelentkezés alapján. A jegy ára egy fő részére 500 dinár. Információ és helyfoglalás: www.escapesu.com vagy 069/114-1993. Éljenek a lehetőséggel, mert a játék február végéig „él”, újabb pedig majd csak a nyári Róka Festre épül.

Fényképezte: Hulló Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..