home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kaland és környezetvédelem
Tóth Lívia
2020.08.25.
LXXV. évf. 34. szám
Kaland és környezetvédelem

A hagyományos, felső-Tisza-vidéki, evezős, hosszútávú folyami hajósverseny az idén sem maradt el Magyarországon, a vírushelyzetre való tekintettel azonban korlátozott létszámban és rendkívüli óvintézkedések bevezetésével valósult meg a közösségi folyótakarítás. A nyolcadik alkalommal elrajtoló PET Kupa résztvevői augusztus első hetében naponta több tonna, főként műanyaghulladéktól tisztították meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát. 

A PET Kupa nonprofit, civil kezdeményezés, szerteágazó környezetvédelmi megmozdulás, mely hulladékmentesítő programokkal, csapatépítő tréningekkel, kiállításokkal, szakmai egyeztetésekkel és egyéb rendezvények szervezésével járul hozzá a Tisza megtisztításához. Három fő célja az élővizek védelme, a vízi sportok (kajak, kenu) népszerűsítése és a közösségépítés. Nyilván senki sem gondolná, hogy a szemétszedés szórakoztató és inspiráló tevékenység, sőt, életre szóló kaland is lehet, pedig a PET Kupa sikere éppen ebben rejlik. Valamint abban is, hogy elsőként, és talán egyetlenként, a környezetszennyező anyagok felhasználásával küzd a környezetszennyezés ellen. Az egész évben folyó tevékenység során cégek, iskolák, önkéntesek, filmesek stb. próbálnak minél több hulladékot gyűjteni. A PET Kupa akkor éri el a célját, ha nem lesz elegendő „nyersanyag” a Tiszában a hajósverseny megrendezéséhez. 


A PET Kupa felvételei

A felső-tiszai verseny a PET Kupa összes akciója közül a leghosszabb. A több mint egyhetes eseményen a szabadidejüket erre szánó önkéntesek, baráti és vállalati csapatok vesznek részt, melyek saját kezűleg építik meg a PET-hajóikat. A tiszai „kalózkodást” a nemes környezetvédelmi cél mellett a játékos, ismeretterjesztő vízi és szárazföldi programok is feledhetetlenné teszik.

A nyolcadik alkalommal megrendezett folyótakarító akció Záhonyból, az újrahasznosított folyami hulladékból készült Lebegő Kikötőről rajtolt el. Azt ugyanis tudni kell, hogy a Tiszai PET Kupa kezdeményezés nem csupán a folyó hulladékmentesítéséről szól. A Palackorrú Lebegő Kikötő projektum a folyami műanyaghulladék kreatív felhasználását szorgalmazza. Például azzal, hogy kikötőt építenek belőle, melyet rámpa köt össze a parttal. Az objektumon elhelyezett tájékoztató táblák praktikus információiból kiderül, milyen látnivalók várják a túrázókat a környéken, illetve van-e gyalogszerrel elérhető bolt és szálláslehetőség a közelben.

A VIII. Tiszai PET Kupa tizenegy csapatból álló pethajóflottája Rakamaznál ért célba. A nagyrészt veterán, visszatérő petkalózok alkotta társaság összehangolt munkájának eredményeként 8,2 tonna hulladékot sikerült eltávolítani a Tisza árteréből. Munkájukat magyar nyelvű hulladéktérképező mobilapplikáció és online tiszai hulladéktérkép segítette, a szervezők ugyanis a téli időszakban az egész területet feltérképezték, így pontosan tudták, hol halmozódott fel a legtöbb szemét. A szigorítások miatt az idei mezőny megfeleződött, az összegyűjtött mennyiség mégis csaknem annyi volt, mint tavaly. A naprakész adatbázisnak hála hat nap alatt a 84 folyamkilométeren 1400 zsák lett a résztvevők teljesítménye, habár a buzgólkodók tevékenységét ezúttal a sűrű ártéri növényzet és a szokásosnál több szúnyog is nehezítette. A flottát két új gyártású hajó tette teljessé. Naponta mintegy másfél tonna „zsákmányt” szállított partra a PETII névre keresztelt, gyors reagálású hulladékgyűjtő hajó, melyet a LOGIKA nevű kisgéphajó egészített ki.

Hatékonyan segítette a munkát a 100%-ban a Tiszából gyűjtött folyami hulladékból készített innovációs újdonság, a júliusban felavatott első Plasztikladik. A modern anyagot, az újrahasznosított műanyag pallókat egy mártélyi ladikkészítő-mester munkálta meg, megtartva az ősi formát és szerkezetet. A főleg polipropilénből és polietilénből készült elemek hasonlóan fűrészelhetőek, fúrhatóak, gyalulhatóak és csavarozhatóak, mint a hagyományos deszka. A Plasztikladik az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a PET Kupa ötletéből született meg.

A szervezők nevében a Természetfilm.hu Egyesület képviselői kiemelték, látszik az alagút vége, mert a Tisza felső szakaszán a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság — új infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően — gépesítve, rendszeresen gyűjti majd az áradások alkalmával érkező, nagy mennyiségű hulladékot.

Először fordult elő, hogy a PET Kupa weboldalán valós időben is lehetett követni, hogy melyik csapatnak hány pontot, vagyis petákot sikerült szereznie. A legtöbb peták a hulladékgyűjtésért járt, de az ügyességi versenyeken és a vetélkedőkön is lehetett pontokat kapni. A VIII. Tiszai PET Kupát az ötödik éve visszajáró vállalati hajó, a Siemens Evező-SÖK csapata nyerte. Természetesen a győztesnek járó kupa is újrahasznosított műanyagból készült. A Hangák, melyben több nemzedék (gyerekek és a nagypapájuk) is képviselteti magát, szoros versenyben lettek másodikak, a harmadik helyet pedig a Belügyminisztérium és a KÖTIVIZIG együttműködésében indított GWP (Global Water Partnership) hajó kapta. A fejenként legtöbb hulladékot gyűjtőknek járó Tisza Hőse díjat a felnőttekből és gyerekekből álló Petúnia csapat érdemelte ki. 

A PET Kupa mára mintegy 86 tonna hulladéktól mentesítette a Tiszát, ennek több mint fele az aprólékos válogatásnak és a különféle hasznosítási módoknak köszönhetően a vízhez és a folyóhoz köthető termékek által hirdeti az értékteremtő hulladékgazdálkodás fontosságát.

A verseny az Innovációs és Technológiai Minisztérium főtámogatásával, illetve Áder János fővédnökségével valósult meg, emellett a szervezők köszönetüket fejezik ki több civil egyesületnek, önkormányzatnak, alapítványnak, cégnek.

Összeállításunk elkészítéséhez nagy segítséget nyújtott Dóra Szilvia, a PET Kupa kommunikációs vezetője, aki azt is megírta, hogy szeptember 8-án kezdődik és 14-éig tart a Tisza mellékfolyójának megtisztítására irányuló I. Bodrogi PET Kupa. Ezen a rendezvényen is játékos programokat kínálnak a gyerekeknek, valamint várják azoknak a csapatoknak a jelentkezését, amelyek vízre szállnának pillepalackhajóikkal.

A számos jobbnál jobb fotó közül nehezen tudtam néhányat kiválasztani, de akit behatóbban érdekel a téma, további fényképeket találhat az oldalakon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..