home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Kagylótemető
Talpai Lóránt
2020.03.04.
LXXV. évf. 9. szám
Kagylótemető

Félmillió kagyló főtt meg élve — Félmillió kagyló főtt meg élve — Több mint kétszáz autó ütközött össze Kanadában 

Félmillió kagyló főtt meg élve 

A szokatlanul meleg óceánvíz miatt csaknem félmillió étikagyló „főtt meg élve” Új-Zéland partjainál. A „kagylótemetőre” az Aucklandben élő Brandon Ferguson bukkant még a hónap elején az Északi-sziget legészakibb csücskének közelében fekvő Maunganui Bluff Beachnél. Chris Battershill, a hamiltoni Waikato Egyetem ökológusa szerint hasonló tömeges pusztulást figyeltek meg az elmúlt években egyebek között szívkagylóknál is. „Az esetek közös jellemzője a nagy hőség, a sok napsütés és a hosszú időn át szokatlanul nyugodt tengervíz. Ezek együttese hőstresszt eredményez, és az állatok nem jutnak oxigénhez a nyugodt víz miatt. Aztán egyszer csak megadják magukat a természetnek, és élve megfőnek” — magyarázta Battershill, aki szerint a szokatlanul szélsőséges környezeti viszonyok a klímaváltozással állnak összefüggésben.

 

Még sokáig fertőzhet a koronavírus 

Jelentősen csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma Kínában, de a hatóságok szerint egyelőre nincs ok az örömre. A Kínai Orvostudományi Akadémia elnöke szerint a koronavírus az influenzához hasonlóan hosszú távon is szedhet még áldozatokat, ráadásul a fertőzöttek számának drasztikus visszaesésében az is közrejátszik, hogy Kína ismét megváltoztatta a diagnózisra vonatkozó kritériumokat. Lapzártánk idején az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma Kínában ezzel 77 660-ra emelkedett, ahol immár 2563 életet követelt a járvány.

 

Több mint kétszáz autó ütközött össze Kanadában 

Tömegkarambol történt a múlt héten egy montreali autópályán. A hatalmas balesetben több mint kétszáz autó ütközött. Ketten meghaltak, körülbelül száz embert három helyi kórházba szállítottak. A balesetet szenvedők között kilenc súlyos sérült volt. A halálos áldozatokra autójukba szorulva találtak rá. François Bonnardel közlekedési miniszter tájékoztatása szerint a láncreakciót feltehetően az intenzív havazás és az erős szél okozta, az utakon emiatt szinte semmit sem lehetett látni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..