home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
KIZÁRVA!
2015.08.18.
LXX. évf. 32. szám
KIZÁRVA!

Varga Lászlónak a VMSZ döntésével kapcsolatos állásfoglalása

A VMSZ Tanácsa 36 igen és 2 nem szavazattal, 1 tartózkodással tegnap jogerősen kizárt a párt soraiból. 11 tanácstag nem vett részt az ülésen, én nem szavaztam. Többen azért nem jöttek el, mert nem értettek egyet a döntéssel, de a következményektől félve nem merték nyíltan felvállalni a véleményüket.

Tisztelt Tanácstagok!

Nyilvánvaló, hogy már abban a pillanatban eldőlt a fegyelmi eljárás végkifejlete, amikor a VMSZ elnöke és néhány munkatársa július 16-án elindította ellenem az eljárást.

A tanács tegnap egy olyan Fegyelmi Szabályzat alapján bírálta el a fellebbezésemet, amely szabályzat helyett ugyanannak a tanácsnak 2015. május 25-éig új Fegyelmi Szabályzatot kellett volna elfogadnia. Még a jogszerűség látszatára sem ügyeltek.

Ráadásául olyan fegyelmi vétségek miatt zártak ki a párt soraiból, amelyeket nem is ismer a Fegyelmi Szabályzat. Kilenc plenáris és két bizottsági ülésről való távolmaradás miatt. Fellebbezésemben azt kértem, hogy az eljárás dokumentumaihoz mellékeljék a Képviselőház megalakulása óta eltelt 15 hónap jelenléti és távolmaradási statisztikáját a frakció minden tagjára vonatkozóan, plenáris ülésekre, bizottsági ülésekre és szavazónapokra lebontva. Nem mellékelték. Szavaztak, és kizártak.

Akik tegnap támogatták a kizárásomat, a leglényegesebb körülményt tévesztették szem elől. A mai VMSZ-ben az eltiprás vagy a felemelkedés nem objektív érdemek alapján történik. Két ember rokonszenve vagy ellenszenve dönti el párton (és közösségen) belül, hogy valakit kizárnak, vagy éppen kineveznek valamilyen felelős tisztségre. A mai VMSZ-ben sohasem tudhatja az ember, hogy mikor fog éppen ő a kínpadra kerülni.

Emlékezzenek/emlékezzetek ezekre a sorokra, amikor Önök/Ti kerültök sorra.

Tisztelt Volt Tagtársaim!

Szeretném megköszönni azt a 14 évet, amelyet együtt tölthettünk. A kampányokat, az együtt elért sikereket, a közösen átvészelt nehéz pillanatokat.

A Vajdasági Magyar Szövetséget tisztességes és jó szándékú tagok ezrei alkotják. Olyan emberek, akikre a párt jelenlegi vezetői csak az aláírásgyűjtések, a háztól házig járások és a szavazások során számítanak. A párttagok döntésekbe nem szólhatnak bele. Az utóbbi időben már a helyi közösségi kérdésekben sem kérik ki a tagság véleményét.

Az a két ember, aki ma a Vajdasági Magyar Szövetséget vezeti, nem tudja elfogadni a sokféleséget. Nem képesek eltűrni, hogy kettejük véleményén kívül más meggyőződések is teret nyerhessenek. „Aki nincs velünk, az ellenünk van, aki ellenünk van, azt eltiporjuk” — vallják.

Ezért van a VMSZ hónapok óta mélyrepülésben. Aki kilátogatott a palicsi Szent István-napi rendezvényre, meggyőződhetett róla. A buszok üresen vagy félig üresen érkeztek. Az elnöki beszéd után alig hallatszott taps. Nyilván másoknak is feltűnt, hogy hány VMSZ-es parlamenti képviselő, MNT-vezető vagy VMSZ-elnökségi tag maradt távol legnagyobb nemzeti ünnepünkről.

Miről szól ez? Arról, hogy néhány hónap leforgása alatt látványosan meggyengült a közösségi összetartozás érzése.

Ha úgy tudtam volna tenni az elmúlt hónapokban, hogy minden rendben van, akkor ma is a VMSZ alelnöke lehetnék. De nem tudtam szó nélkül hagyni a szemem láttára zajló közösségi leépülést. Hát ezért zártak ki tegnap.

Varga László parlamenti képviselő

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..