home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Jutalomkirándulás a tánccsoport tagjainak
Stanyó Tóth Gizella
2015.08.25.
LXX. évf. 34. szám
Jutalomkirándulás a tánccsoport tagjainak

Nyékincaiakkal, a fényberekiekkel, a herkócaiakkal a Szent István-napi ünnepségen Szabadkán és Palicson — Anyanyelvápoló tábor kezdődött Maradékon

Tavaly voltam először a nagyfiammal Szabadkán és Palicson a Szent István-napi ünnepségen, az ökumenikus kenyéráldáson. A maradékiak hívtak, tartsunk velük, van hely náluk, az autóbuszban. Utólag is hálát adok a Gondviselőnknek, hogy így alakult, s csodálatos napot tölthettünk el együtt, a részletektől most eltekintenék… Az idén már előre terveztük a részvételünket, csak arra nem gondoltunk, hogy az újvidéki külön buszban nem lesz szabad férőhely. Gondoltam egyet, s felhívtam Nyékincán Gudelyevity Annuskát, a Petőfi Sándor MME elnökét. Örültem a hírnek, hogy az idén egyesületük szervezi a nyékincaiak, a fényberekiek (platicsiak) és a herkócaiak részére az egész napos kirándulást, s hely is van néhány a buszban. De korán indulnak, mert többen vannak, akik még nem látták sem Palicsot, sem Szabadkát.

Ha tervezzük, akkor sem alakulhatott volna jobban és szebben a napunk augusztus 15-én. S, mint Annuska asszony és Hegedűs János, a korábbi, most tiszteletbeli elnök mondta, az idei kirándulásuk volt az egyik legsikeresebb, mindenki jól érezte magát, azok is, akik alig vagy egyáltalán nem tudnak magyarul. A Petőfi, a tánccsoport tagjai jutalomként kapták az utat, a többiek osztoztak az autóbusz-bérlés költségeiben. Az elnök asszony útközben elmondta a legszükségesebb tudnivalókat a Szent István-napi rendezvény-sorozatról, Palicsról és Szabadkáról magyarul is, szerb-horvátul is. Az utóbbi néhány évben, amióta megszűnt az anyanyelvápolás Nyékincán és Herkócán, sajnos, mind kevesebben használják a mindennapi beszédben az anyanyelvüket a magyar gyerekek. Annuska a vezetőség tagjaival együtt nagyon szeretné, ha közösen a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen, módot találnának ismét a magyar nyelv tanulására:

- Mi az egyesületünkben magyarul beszélünk főleg, de elmondjuk szerbül is, hogy megértsék a gyerekek. Azon vagyunk, hogy legalább a tánccsoportunk megmaradjon. Közülük Dán Tamara, BalogTijana, Požarević Anđela először jár  Palicson és Szabadkán. Segítenek nekik a tájékozódásban a Pap lányok, Andrea és Kszénia, fiatal táncosaink. Erre a kirándulásra 55-en jöttek el, főleg Platicsról és Nyékincáról, Herkócáról csak Pál Horvát Katica tart velünk, ő rendszerint részt vesz minden rendezvényünkön. A falunkból és Platicsról többnyire a kirándulásaink iránt érdeklődnek jobban. Gyorsan híre ment ezúttal is, hogy ismét jövünk a Szent István ünnepségre, még az orvosnőnk, dr. Jelena Radin is eljött velünk a férjével, Vladimirral és 4 éves kisfiukkal, Lazarral. Ő is, mint minden kisgyerek az állatkertet élvezte a legjobban, már most arra kérték szüleiket, hogy jövőre is eljöhessenek.

— Nem hagyom ki ezt a lehetőséget én sem, amíg az egészségem megengedi — jegyezte meg Katica asszony Herkócáról, aki nyugdíjasként jött vissza szülőfalujába Németországból. — Nagy hatással volt rám ezúttal is az ünnepi szentmise a Szent Teréz székesegyházban, azért is, mert magyarul csak kivételes alkalmakkor hallhatom Isten igéjét. A herkócai plébánián a korábbi években volt magyar anyanyelvápolás, de miután ez megszűnt, a gyerekeknek nincs lehetőségük a magyar nyelv újra tanulására.

Mardékon, a református parókián hétfőn, augusztus 24-én kezdődött a péntekig tartó anyanyelvápoló tábor. Ezen összesen 6 gyerek vesz részt, Herkócáról Fekete Viktor, aki családjával együtt részt vett a Szent István-napi rendezvényen, és Nyékincáról Fridman Tana, Vučković Ivana, Katafaj Goran, Radatović Ivan és Dragićević Jelena. A foglalkozásokban részt vesz Gudelyevity Annuska elnök asszony is.


Nyékincaiak, fényberekiek, herkócaiak a Szent István-napi ünnepségen

Sokan azért jönnek Szerémségből, hogy magyarul hallják Isten igéjét
Az igazi birka pörkölt is vonzó lehet (Stanyó Károly felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..