home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Jut-e nyaralásra?
(re)
2012.06.27.
LXVII. évf. 26. szám

A tanévnek vége, javában tombol a nyár. Mindenki vágyik a felüdülésre, bár ezt munka mellett nem igazán lelhet megtenni. De a nyár a pihenésről is szól, ezért a legtöbben erre az időszakra teszik évi szabadságukat, és aki megengedheti magának, az ezt a néhány napos pihenőt valamely tengerparti üdülő...

A tanévnek vége, javában tombol a nyár. Mindenki vágyik a felüdülésre, bár ezt munka mellett nem igazán lelhet megtenni. De a nyár a pihenésről is szól, ezért a legtöbben erre az időszakra teszik évi szabadságukat, és aki megengedheti magának, az ezt a néhány napos pihenőt valamely tengerparti üdülőhelyen tölti el.
Sokan vannak azok, akik el sem tudják képzelni az év legmelegebb évszakát nyaralás, önfeledt szórakozás és pihenés nélkül. De sajnos sokkal többen vannak, akik - elsősorban anyagiak híján - az idén sem jutnak el a napfényes tengerpartra.
Jut-e nyaralásra? - kérdeztük olvasóinktól.
HAJNAL Anna zentai regionális rendezvényszervező, könyvtáros:
- Régóta dédelgetett vágyam, hogy Argentínába utazhassak dél-amerikai magyar néptáncos barátaimhoz. Ez azonban - sajnos - anyagi okok miatt az idén sem valósulhat meg. Az viszont nagy öröm számomra, hogy eljuthatok Erdélybe, mégpedig Kalotaszentkirályra és Válaszútra, Kallós Zoli bácsi néptánctáborába. Mivel életem része a néptánc, nagyon fontosnak tartom azt is, hogy mindenképp felkeressem azokat a vidékeket, amelyeknek a táncát megszerettem, hogy megismerjem az adatközlőket, és hogy az ottani vendégszerető embereknek köszönhetően átérezhessem szülőföldjük üzenetét. Úgy gondolom, hogy semmi esetre sem szabad az álmainkat feladni, a vágyainkról lemondani. Ha az ember valahova el szeretne jutni, és addig küzd, amíg el nem éri a célját, akkor az anyagi nehézségek is másodlagossá válnak. Arról az álmomról sem mondok le, hogy Dél-Amerikába utazzam, akár már jövőre, és hogy magammal vigyem a vajdasági magyarok szeretetét is.
BENJOCKI Szilvia szabadkai fodrász:
- Sajnos elég kiábrándító ez számomra, de az idén nem futja nyaralásra. Nem tudunk annyit keresni, hogy a rezsi kifizetése után maradjon belőle. Nagyon elszomorító helyzetben vagyunk, nemcsak az én családom, hanem nagyon sok ismerősöm is. Fodrászként azt kell mondanom, hogy manapság már a hölgyek a nagyon praktikus és olcsó nyiratkozást választják, olyan frizurát, amit otthon is könnyen el tudnak készíteni maguknak, ugyanakkor fodrászüzletből is mind több van. Nagy a konkurencia, a pénz meg kevés. Egyre inkább elszegényedünk, úgyhogy a nyaralásra még csak nem is gondolhatunk.
ZVEKANOV Róbert szabadkai biztonsági őr:
- Ebben az évben sajnos nem megyek nyaralni sehova. Testverem Tunéziában nyaralt az idén, édesanyám Görögországba készül, nekem meg jó lesz az új medence is a Harcosok sorakozója lakótelepen... Ennek oka kizárólag a pénzhiány. Máskor eljutottam mindenhová, ahová csak akartam, most azonban nem. Majd egyszer, ha kedvezőbb idők járnak, szeretnék elutazni Dubajba. Persze, ez nagyon sok mindentől, elsősorban pénztől függ.
VIRÁG Julianna törökkanizsai nyugdíjas:
- Még soha nem láttam a tengert, és úgy tűnik, hogy az életemben ez már meg sem történik. Gyermekkoromban végigdolgoztuk a nyarat a szüleink földjén, később, amikor saját családom lett, értük dolgoztunk szinte látástól vakulásig. Nem jutott időnk nyaralásra, pihenésre, minden szabad időnket a ház körüli munkáknak szenteltük. Szinte soha nem pihentünk. Nem is értem, hogyan tudtunk így élni! Amióta megözvegyültem és nyugdíjas vagyok, a ház körüli munkákon kívül nincs más dolgom. Vigyázok az unokáimra, elmegyek a piacra, kitakarítom a lakást... Már nem dolgozom sokat, nem is tehetném, mert az egészségem sem a régi már. A fiam a családjával minden évben eljut a tengerre. Amikor hazajönnek, megmutatják az ott készített fényképeket, én pedig gyönyörködök bennük. Örülök, hogy legalább ők elmehetnek nyaralni.
SÓTI Attila palicsi egyetemista:
- A tengerre nem utazom, de honismereti táborba igen. Tavaly Görögországban nyaraltam a barátaimmal, az idén viszont Magyarországon töltünk el két hetet. Már nagyon várom, hogy ott legyek a táborban, mert sok jót hallottam róla. Számomra az a legfontosabb, hogy új barátságokat kössek, új ismeretségekre tegyek szert. Persze, a szórakozásra is vágyom, hiszen az egyetemi vizsgákra való tanulás bizony kikészített. Ideje pihenni egy nagyot, mert ősszel folytatódik a robot...
KOVÁCS Ilona magyarkanizsai vállalkozó:
- El sem tudnám képzelni a nyarat a hűs tenger nélkül. Minden évben elutazunk valahova, hol Görögországban, hol Egyiptomban, hol Horvátországban nyaralunk. Hála az égnek, megtehetjük, és bizony szükségünk is van rá. Egész évben dolgozunk, legalább nyáron pihenjünk. Ebből nem engedek, akármi történjék is, nem hagynék ki egyetlen tengerparti nyaralást sem. Tudom, hogy ezt sokan nem engedhetik meg maguknak, de ma már olyan kedvező feltételekkel nyaralhat bárki, akár külföldön is, hogy azt kár lenne kihagyni. Nem lehet csak robotolni reggeltől estig, muszáj egy kicsit megpihenni. Mi ezt tesszük nyaralás idején.
APRÓ Zoltán zentai villanyszerelő:
- A gyerekek táborba mennek, mi pedig a feleségemmel és a baráti társasággal a szabad időnk nagyobbik részét a Tisza partján töltjük. Sátorozunk, eszünk, iszunk, fürdünk, egyszóval igyekszünk minden gondot elfeledni és jól érezni magunkat. Nyaralásra már évek óta nem költünk, nem azért, mert nem tehetnénk meg, hanem mert nem igazán vágyunk olyan hosszú útra. Jó nekünk itthon is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..