home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Justin Bieber a véletlen ajándéka?
Zvekán Péter
2013.08.14.
LXVIII. évf. 33. szám
Justin Bieber a véletlen ajándéka?

Sokszor hallottam már, hogy egyes zenekarok és előadók azért lettek roppant sikeresek, mert az adott pillanatban éppen az ő valamiféle megnyilvánulásukra volt szüksége a világnak. Ezt az elméletet a Beatles példája bizonyítja legfőképp. A beatzene képviselőinek volt először egyforma hajviseletük, ruhájuk, a megfelelő időben és helyen lázadtak — azaz a legjobbkor léptek be a zene világába. A világ azonban megváltozott, és egyre biztosabb, hogy a 21. század a tinisztároké. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora karriert futott be Miley Cyrus, a One Direction vagy napjaink legfiatalabb szupersztárja, Justin Bieber. Az utóbbi sikere ráadásul a véletlen műve...

A menő tehetségkutató és sikeres vállalkozó, Scooter Braun éppen egy előadó dalait hallgatta a YouTube-on, amikor a rendszer véletlen találatként Justin Biebert ajánlotta meghallgatásra. Megnézte a felvételt, és el volt ragadtatva a fiatal énekes hangjától. Noha sokan nem kedvelik Justint, azt el kell ismerni, hogy valóban jól énekel. Az egyetlen kiindulási pontja Braunnak a felvételen látható színház volt, ennek alapján bukkant Bieberre. Onnantól kezdve nem sokat teketóriázott: az akkor még csak 13 éves fiút felrakta egy Atlantába tartó gépre, hogy elkészítsék az első demófelvételeket. Justin pillanatok alatt bekerült az események sűrűjébe, egy héttel később pedig énektudását már meg is mutathatta a legendás R’n’B előadónak, Ushernek, aki mindjárt le is szerződtette. Érdekes, hogy a fiatal énekesért Justin Timberlake is harcba szállt, de nem tudott jobb ajánlatot adni a Braun—Usher-duónál, így a csatát elvesztette. Az események innentől kezdve nagyon felpörögtek. A következő lépés az volt, hogy meglátogatták napjaink egyik legbefolyásosabb emberét, L. A. Reidet, aki olyan előadókat futtatott be, mint Rihanna, Usher, Kanye West, Dido és még sorolhatnám. A legérdekesebb, hogy ő is látott fantáziát Bieberben, így leszerződtette az Island Recordshoz. Ezzel L. A. Reid lett a mentora, Braun pedig a menedzsere. A hirtelen jött lehetőség Justin anyját is Atlantába szólította, hogy támogassa fiát ebben az új és izgalmas helyzetben. Az első kislemeze, a One Time úgy jelent meg, hogy a stúdiólemeznyi anyag még el sem készült. Ennek az volt az oka, hogy mindenki pénzt akart csinálni ebből a tehetséges ifjúból, és hatalmas terhet raktak rá, hogy kiderüljön, milyen fából is faragták. A dal a Canadian Hot 100-as lista 12. helyéig kúszott, majd a később megjelent lemez is hallatlanul sikeres lett. Olyannyira, hogy a rajta szereplő dalok közül egy időben hét is a Billboard listáján szerepelt. Ilyesmire mindaddig nem volt példa. Ezzel bebizonyosodott, hogy a szakemberek jól döntöttek, amikor fáradságot és pénzt fektettek Justin Bieberbe. Abban azonban már nem vagyok biztos, hogy számítottak rá: ő lesz napjaink egyik legbefutottabb énekese. De így lett. Az azóta eltelt öt évben három nagylemeze jelent meg, és sok-sok millió példányban kelt el. 2012 óta pl. több mint 15 milliót adott el.
A történet egyszerűen hihetetlen. Justin jött, látott és győzött. Minden jel arra utal, hogy a tiniknek szükségük volt egy velük egykorú bálványra, és végül meg is kapták.
Bieber ez idáig több mint 55 millió dollárt keresett, és nagyon rangos díjakat is besöpört. 2010-ben és 2012-ben elnyerte az év előadójának járó American Music Awardsot, az 53. Grammy-díj-átadó gálán pedig két jelölést is kapott. Az az igazság, hogy furcsa ez a Bieber-jelenség: a világ egyik fele gyűlöli, a másik fele pedig megőrül érte. A vége viszont az, hogy a 19 éves Justin bejárja a világot, házakat, sportautókat vásárol a megkeresett pénzén — és halálra szórakozza magát. A többi között ezért is gyűlölik oly sokan... No de őszintén: mi az ő korában nem ugyanezt tettük volna?
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..