home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Június 9-e
Martinek Imre
2024.06.09.
LXXIX.. évf. 23. szám
Június 9-e

Ezen a napon hunyt el 1872-ben Sopronban Hillebrand Vince, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Kaszinó Egyesület igazgatója.


Sopron — 2023. december 30.

A sziléziai Tessen városában született 1811. február 24-én, tehetős posztógyáros családban. Sopronba tanulmányainak (kereskedelmi iskola) elvégzése után került, ahol 1840-ben önállóan rum- és likőrgyárat alapított. Termékeinek népszerűsége révén Hillebrand hamarosan császári és királyi szállítóvá avanzsálódott. 1848-ban lovas nemzetőrként szolgált, tehetsége és rátermettsége révén pedig (az 1850-es években) a közélet népszerű szereplői sorába emelkedett. (Külső hivatkozás: sopronanno.hu)

Irányításával 1872-re készült el a soproni Kultúrpalota, a mai Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ épülete. Meglétét sajnos nem sokáig élvezhette.


Sopron /a Magyar Művelődés Háza, avagy a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ épületének homlokzata/ — 2023. december 30.

Epilógus: 1945-ben a likőrgyárat lebombázták, helyreállítása után a cég sikereinek az 1950-es államosítás vetett véget. (Külső hivatkozás: szivk.hu)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..