home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Június 9-e
Martinek Imre
2023.06.09.
LXXVIII. évf. 23. szám
Június 9-e

Ezen a napon hunyt el 1973-ban szülővárosában, Szegeden dr. Beretzk Péter orvos, ornitológus, a biológiai tudományok kandidátusa.


Budakeszi — 2022. augusztus 1.

1894. október 23-án született. Végzettségét tekintve orvosként szolgálta a társadalmat, ám nemzetközi és hazai hírnevet ornitológusként szerzett. Neki köszönhető Magyarország első madárrezervátumának, a szegedi Fehér-tónak a létrejötte. Munkásságát a hálás utókor „a szegedi Fehér-tó atyja” elnevezéssel hálálta meg. Beretzk Péter közéleti emberként is sokat tett városáért. Mint a városi törvényhatósági bizottság tagja, számos figyelemreméltó javaslattal állt elő, mint például a múzeum épületének kibővítése, a díszterem kialakítása, a Stefánia-park rendezése. A Magyar Madártani Egyesület megalakulását már nem élhette meg, a neves esemény előtt csupán néhány hónappal hunyt el. (Külső hivatkozás: mme.hu)

Vonatkozó fotográfiáink a Budakeszi Vadasparkban készültek, ahol a professzor úr munkásságát méltató emlékoszlopon az alábbi szöveg olvasható:

„Természettudósként a madárvilágot kutatta. A Szeged melletti Fehér-tó egyedülállóan gazdag madarfajait 30 éven keresztül tanulmányozta. Megfigyeléseit tudományos és ismeretterjesztő folyóiratokban közölte. Kiemelten foglalkozott a csér, a gulipán, a daru, a dankasirály, nagy goda és a vadgerle viselkedésének tanulmányozásával. Világhírű madártani gyűjteménye a Szegedi Múzeumban került elhelyezésre. Elsőként tett lépéseket a Fehér-tó madárvilágának védelméért.”

https://www.youtube.com/watch?v=XICfj3RKdMs

 

 

 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..