home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Június 8-a
Martinek Imre
2024.06.08.
LXXIX.. évf. 23. szám
Június 8-a

Ezen a napon született 1905-ben a kárpátaljai Munkács városában Mátrai (eredetileg: Gottvald) Gyula kétszeres Kossuth-díjas (1950-ben és 1956-ban) magyar építész, az ipari csarnoképítészet kiemelkedő egyénisége. Erőművek tervezője, nemzetközi hírű építészmérnök.


Budapest, Belváros — 2023. június 27.

Az 1940-es években több nagy gyár tervét elkészítette, köztük a magyar buszgyártás mátyásföldi bölcsőjeként emlegetett Ikarus-csarnokét is.


Szentendre /BKV Zrt. Városi Tömegközlekedési Múzeum/ — 2018. július 6.

1945 után ő vezette a Magyar Építő Rt., a későbbi Magyar Gyárépítő Nemzeti Vállalat tervezési részlegét. Itt alakította ki a szervezett helyszíni és előregyártás módszereit, és tervezte meg az első nagy előregyártott csarnokot, az 1947-ben átadott Ganz gyári hajtóműhelyt. Tervezett ezenkívül monolit lakóépületeket, kísérleti panelházat, acélszerkezetű csarnokokat, hűtőtornyokat, silókat és víztornyokat is. Csarnokai jelentősen hatottak a modern ipari épületek formai fejlődésére. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Mátrai Gyula 1977. január 2-án hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..