home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Június 5-e
Martinek Imre
2024.06.05.
LXXIX.. évf. 22. szám
Június 5-e

Ezen a napon hunyt el 1912-ben Budapesten, a Józsefvárosban Cholnoky Viktor magyar író, újságíró, műfordító. A modern magyar novella egyik úttörője, akit ugyan nem felejtett el az irodalomtörténet, csak éppen kimaradt a közismeretből.


Budapest, Fiumei úti sírkert — 2024. január 5.

1868. december 23-án született Veszprémben. Középiskoláit szülővárosában és Pápán végezte, majd Győrött és Budapesten jogot tanult. Tanulmányainak befejezése helyett végül az újságírás mellett tette le voksát. „Írói tekintélyét A Hét című lapban, amelynek pár évig szerkesztője is volt, közölt novelláival alapozta meg. Írásait különös figurák népesítik be és groteszk helyzetek tarkítják, amelyekkel a kiábrándult, utat nem találó modern polgár lelkivilágát ábrázolja.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Sajátosan magányos jelenség. Nincs igazi elődje a magyar irodalomban. Kortársai közül aki csak ismerte, szerette, de egyikükhöz sem hasonlított, és a későbbiek közül senkire sem volt jelentékeny hatással. Mégis... őnélküle a századforduló irodalma sokkal szegényebb volna. (Külső hivatkozás: mek.oszk.hu)


Budapest, Ferencváros — 2023. május 26.

Cholnoky Viktor digitalizált formátumban lévő műveihez/novellaválogatásához az alábbi „ösvényen” keresztül juthatunk. 


Budapest, Fiumei úti sírkert — 2024. január 5.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..