home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Június 24-e
Martinek Imre
2024.06.24.
LXXIX.. évf. 25. szám
Június 24-e

Ezen a napon hunyt el 1913-ban szülővárosában, Kecskeméten Kada Elek magyar ügyvéd, Kecskemét város polgármestere 1897 és 1913 között.


Kecskemét /vasúti park/ — 2023. november 9.

Kada Elek 1852. május 2-án látta meg a napvilágot köztiszteletben álló szülők gyermekeként. Jogi tanulmányait szülővárosában és a pozsonyi jogi akadémián végezte. Diplomájának megszerzése után Pesten dolgozott, 1875-ben pedig hazaköltözött. Ez az a pillanat, amelytől datálva folyamatosan jelen volt a helyi politikában. 1897-ben a törvényhatóság egyhangúlag polgármesternek választotta meg Kada Eleket. A város addig soha nem látott fejlődésnek indult. Kada Elek polgármestersége alatt nyerte el Kecskemét városias jellegét.


Kecskemét — 2023. február 17.

Felelős városatyaként stabilizálta Kecskemét város pénzügyi helyzetét; új birtokpolitikát vezetett be és új településeket hozott lére a város környékén; villany- és vízvezetéket, illetve csatornarendszert építtetett; nagy szerepe volt a város szecessziós képének kialakításában; megkezdte Kecskemét és környékének régészeti feltárását, emellett hozzálátott a városi könyvtár, zenei iskola és városi mozgóképszínház építtetéséhez; a város segítségével 1910-ben felsőkereskedelmi iskolát hozott létre; alapítója volt a kecskeméti művésztelepnek; városi tébolyda, siketnéma-intézet, számtalan falusi iskola alapítása köthető nevéhez. Polgármestersége idején kezdték el építeni a vasúti pályaudvart is, de ennek befejezését már sajnos nem érhette meg. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Kapcsolódó fotógalériánk pillanatképei (melyek 2023. február 17-e és 2024. március 6-a között készültek) Kecskemét belvárosának épített, illetve az idők viszontagságai ellenére is gondosan megőrzött értékeit méltatják. Természetesen a teljesség igénye nélkül.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..