home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Június 22-e
Martinek Imre
2023.06.22.
LXXVIII. évf. 24. szám
Június 22-e

Ezen a napon született 1882-ben a Mura és a Dráva szögében keresendő Alsódomboru faluban Somlyó (eredetileg: Schwartz) Zoltán magyar költő, újságíró, műfordító.


Budapest, Városliget — 2023. január 20.

      Költészetének alaphangja a magányosság és a reménytelenség érzése. Legismertebb költeménye a Csöndes vers címet viseli. Kritikusai, életrajzának vallatói szerint e versében valójában önnön ars poeticáját fogalmazta meg.  (Külső hivatkozás: Wikipédia)

      „Én nem tudom: már nem oly messzi nézek, / mint azelőtt… S csak körbe kopogok… / Nem izgulok szenzációs hirekre, / nem érdekel, hogy a világ forog…”

(Csöndes vers — részlet)

      Somlyó Zoltán 1937. január 7-én hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..