home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Június 21-e
Martinek Imre
2024.06.21.
LXXIX.. évf. 25. szám
Június 21-e

Ezen a napon hunyt el 1976-ban Piliscsabán vitéz lófő nagybaconi Nagy Vilmos (született az erdélyi Parajdon 1884. május 30-án) magyar katonatiszt, vezérezredes, honvédelmi miniszter, hadtudós.


Budapest, Terézváros — 2023. augusztus 20.

A sok viszontagság és meghurcoltatás után, még életében jelentős nemzetközi elismerést kapott, hiszen a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1965. december 14-én a »Világ Igaza« címmel tüntette ki” — emeltük ki a magyar katonai hivatás, a hazafiság és az önfeláldozás legkiválóbbjai egyikének életét bemutató világhálós szócikk záróakkordjából. Az emberről, aki az embertelenségbe ájult korszak tobzódása idején is tudott és mert ember maradni.

A méltatlan körülmények között élt és sokáig elfeledett honvédtábornok elismerésére csak halála után, az 1990-es években bekövetkezett politikai változások adtak némi lehetőséget. Kezdeményezésére — és tervei alapján — épült fel, ifjúkori álmait megvalósítva 1939-ben Klotildliget (Piliscsaba része) református temploma. A templom melletti utca is róla lett elnevezve.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..