home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Június 20-a
Martinek Imre
2024.06.20.
LXXIX.. évf. 25. szám
Június 20-a

Ezen a napon született 1851-ben Győrött dr. Sajó (eredetileg: Schemiz) Károly magyar entomológus, tanár.


Győr /a Radó-sziget déli része/ — 2023. július 22.

Tanári oklevelét — természetrajz szakon— a Pesti Tudományegyetemen szerezte, ezután pedig másfél évtizedig kutatóként dolgozott. Nyugdíjba vonulása után saját birtokán foglalkozik tovább mezőgazdasági rovartannal és kertészettel. Elméletben és gyakorlatban egyaránt. Magyarországon elsőként ismertette a szőlő peronoszpóra betegsége és a marokkói sáska (Calliptamus maroccanus) elleni védekezést. 1896-ban elsőként írt az időjárás rovarokra gyakorolt hatásáról. Szakíróként mintegy 466 publikációja és több könyve jelent meg. Rovargyűjteménye a legnagyobb magángyűjtemények között van. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Dr. Sajó Károly 1939. február 9-én hunyt el a hajdani Őrszentmiklóson, mely település helyszínileg Pest vármegyében (1970. július 1-je óta) a mai Őrbottyán város része. A tanár úr emlékezetét egy, a nevét viselő Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatverseny is őrzi.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..