home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Június 19-én Vajdasági Vágta Szabadkán
Tóth Tibor
2021.06.12.
LXXVI. évf. 23. szám
Június 19-én Vajdasági Vágta Szabadkán

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány szervezésében szombaton, június 19-én kilencedik alkalommal rendezik meg a Vajdasági Vágtát, melynek a tavalyi év után az idén is a szabadkai Bácska Lovasklub pályája ad otthont. A ma megtartott sajtótájékoztatón Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója elmondta, a koronavírus-járvány miatt a Vajdasági Vágtát tavaly Vajdasági Futam néven bonyolították le, mivel a magyarországi társszervezők nem tudtak jelen lenni, nem támogathatták a vajdasági szervezőket a munkában.

— Reményeink szerint közönség előtt tarthatjuk meg a IX. Vajdasági Vágtát, mely a Nemzeti Vágta hivatalos vajdasági előfutama. Szervezőtársaimmal, Ronyec Mirjanával és Pál Károllyal összeállítottuk a programot, mely nagyban hasonlít az előző évek programjához. Délben megszólalnak a fanfárok, és elkezdődik az ünnepi felvonulás. Ezután a versenyzők esküt tesznek, majd galambröptetés, népzene, mazsorettek és ünnepi köszöntők következnek. Az előfutamok 13 órától indulnak, melyekre az idén tizenöt felnőtt versenyző nevezett be, így három futamban négy-négy, egy futamban pedig három lovas áll rajthoz. A kishuszárok futamaira eddig hatan jelentkeztek, őket két előfutamban indítjuk. Az előfutamok után három ügetőfutamot tartunk, majd a kishegyesi Cékus család szervezésében karusszel-lovasbemutatót tekinthetnek meg a jelenlévők. A szabadkai Imperial Lovasklub nyolc lovassal tart bemutatót, és Adáról is érkeznek fiatal csikósok. A kishuszárdöntő és a Vajdasági Vágta döntője is 18 óra körül kezdődik, majd 19 órától a Budapesti Operettszínház négy művészének fellépése szórakoztatja a közönséget. Bízunk benne, hogy nagyszámú vajdasági és külföldi, a lovakat és a lovassportokat kedvelő polgár előtt tarthatjuk meg a rendezvényt. Remélem, hogy hosszú szünet után újra együtt leszünk, együtt építjük közösségünket. A vágta Vajdaság legnagyobb magyar rendezvényévé nőtte ki magát. A célunk csaknem tíz évvel ezelőtt, amikor elkezdtük szervezni, az volt, hogy Vajdaságban népszerűsítsük a ló- és a lovassportokat, hogy minél több fiatalt nyerjünk meg ennek a sportnak. Ezt a célunkat elértük, hiszen két alkalommal vajdasági versenyző nyerte meg a Nemzeti Vágtát Budapesten. Több vajdasági családban elindították a lótenyésztést, kiváló méneket hoztak be külföldről, és már olyan lovak is versenyeznek, amelyek a vágta szervezése alatt születtek — mondta Bunford.

Második alkalommal főzőversenyt is szerveznek, melynek idei témája a marhagulyás lesz. A zsűriben Paskó Csaba, Fremond Árpád és Jerasz Anikó kapott helyet.

Miodrag Zagorac, az idén százéves Bácska Lovasklub elnöke örömének adott hangot, hogy második alkalommal lehetnek házigazdái ennek a rangos eseménynek. Kiemelte, hogy a lovasok az idén sokkal jobb pályán versenyezhetnek, mint tavaly.

Pál Károly, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke elmondta, hogy a jövő szombati esemény főpróbának is tekinthető, hiszen a Vajdasági Vágtát jövőre kerek, tizedik alkalommal tartják meg.

— Bízunk benne, hogy a helyszín elnyeri a vajdasági, lóversenyt kedvelő közönség tetszését. Sokan kérdezik tőlem, miért cseréltünk helyszínt, hiszen tavalyelőtt még Zobnaticán tartottuk meg a vágtát. Szabadkán helyszínen sokkal jobban érzi magát a Vajdasági Vágta. Az előző helyszínen a tulajdonosváltás után nehezen alakultak a dolgok, a Bácska Lovasklub pályáján pedig valóban itthon érezhetjük magunkat. A vajdasági lovassport az elmúlt kilenc évben sokat fejlődött, ami reményeink szerint még rohamosabb lesz. Vajdaságban új családi vállalkozásokban istállók létesülnek, ahol lehetőség lesz a sportolásra, kialakul a gazdasági háttér is, és gondolom, hogy a jövőben több lóversenypálya is épül. A négy előfutam legjobb vágtázója jut a döntőbe, ahonnan az első három helyezett automatikusan a budapesti döntőbe kerül. Ha az első háromban nem lesz benne Szabadka, akkor házigazdaként a szabadkai lovas is eljut a Nemzeti Vágtára. A vágtázók mellett a két leggyorsabb kishuszár is rajthoz állhat a Hősök terén, valamint a Nemzetközi Vágtán Szerbia színeiben is szerepelhet egy lovas — emelte ki Pál.

Az idén is indulnak autóbuszjáratok a Vajdasági Vágtára. Mindazok, akik Vajdaság különböző helységeiből autóbusszal szeretnének eljutni a szabadkai lóversenypályára, igényüket jelezzék a helyi VMSZ-irodákban.

A IX. Vajdasági Vágta fővédnöke Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, főtámogatója pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..