home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Június 14-e
Martinek Imre
2023.06.14.
LXXVIII. évf. 24. szám
Június 14-e

Ezen a napon hunyt el 1976-ban Zürichben Anda Géza Svájcban világhírnevet szerzett magyar zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus.


Budapest, XII. kerület — 2023. január 4.

1921. november 19-én született Budapesten. Zongoratanulmányait tizenkét évesen kezdte. 1939 és 1941 között Dohnányi Ernő tanítványa volt. Svájcba 1943-ban költözött. Nemzetközi karrierje 1947-től kezdett kibontakozni, előbb a virtuóz romantikus zongorairodalom, később pedig Bartók műveinek specialistájaként vált elismertté. Zongoraversenyein főleg Beethoven, Liszt, Schumann, Grieg, Brahms, Csajkovszkij és Rachmaninov műveit játszotta, később Bartók Béla munkáinak avatott tolmácsolója lett. Emlékére Zürichben háromévente nemzetközi zongoristaversenyt rendeznek. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..