home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Júliustól Németország az EU soros elnöke
Kartali Róbert
2020.07.02.
LXXV. évf. 27. szám
Júliustól Németország az EU soros elnöke

Továbbra sincs egyetértés — A helyreállítási alap nélkül az EU összes gondja súlyosbodna — Berlin számára „ötödrangú” a migránskérdés

Továbbra sincs egyetértés

Az Európai Bizottság 750 milliárd eurós helyreállítási alapjáról továbbra sincs egyetértés a tagállamok között. Az állam- és kormányfők a héten újra tárgyalnak a csomagról, de az Európai Tanács elnöke, Charles Michel szerint sem lesz megállapodás. Új generáció néven indítanák el a helyreállítási tervet, mely 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna — jelentette be májusban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az unió 2021 utáni, hétéves pénzügyi keretéről, valamint az uniós bizottság koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítési programjának ismertetésekor.

 

A helyreállítási alap nélkül az EU összes gondja súlyosbodna

Nem lehet megoldani az Európai Unió valamennyi problémáját a koronavírus-világjárvány hatásainak ellensúlyozására tervezett helyreállítási alappal, nélküle viszont a közösség minden gondja tovább súlyosbodna — mondta a júliusban kezdődő, soros EU-elnökségre készülő német kormány vezetője egy hétvégi lapinterjúban, mely hat európai újságban jelent meg. Angela Merkel a járvány kezdete óta először adott interjút. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány páratlan kihívás, és együtt jelentkezik „korunk két nagy, a megszokott rendet felforgató jelenségével, a klímaváltozással és a digitalizációval, melyek egyébként is megváltoztatják életünket és gazdaságunkat”. Arra a kérdésre, hogy a válságok sűrűsödése fenyegeti-e az EU fennmaradását, azt mondta, hogy a legvégső kérdések gyakori boncolgatása helyett inkább dolgozni kell, az erős európai belső piac megőrzése és a közös fellépés a világban pedig valamennyi tagország elsőrendű érdeke. A tagállamoknak nyújtandó támogatásokból és hitelekből álló helyreállítási alapról kiemelte, hogy a tervezett válságkezelő eszköz nem alkalmas az EU összes gondjának megoldására, de a hiánya minden problémát felerősítene. Az EU gazdasági állapota nagyon sok mindent meghatároz, például a nagy munkanélküliség politikailag robbanékony helyzetet idézhet elő egy-egy tagországban, ami növelné a demokrácia fenyegetettségét — fejtette ki a német kancellár.

Mivel a tagországokat eltérően sújtja a járvány, az alap forrásait máshogy kell elosztani, mint a közös költségvetés forrásait. Azt is figyelembe kell venni, hogy az eleve nagy államadósságot felhalmozó tagországoknak egy újabb hitel „kevésbé észszerű” segítség, mint a vissza nem térítendő támogatás — tette hozzá Angela Merkel.

 

Berlin számára „ötödrangú” a migránskérdés

Július 1-jétől Németország tölti be az Európai Tanács féléves elnöki tisztségét. A németek már bejelentették ötpontos tervüket, melyet az elnökség alatt szeretnének megvalósítani. Az első pontban az szerepel, hogy fel fognak lépni a vírussal szemben, második lépésként a gazdaság talpra állítását akarják megvalósítani, a harmadik pontban a Brexit-tárgyalásokat említik, negyedik pontjuk a zöldek javaslatait, a klímakérdések tárgyalását foglalja magában, míg az ötödik helyre a migránskérdést pozicionálták. A pontok sorrendje egyúttal az ügyek tárgyalásának prioritására is utal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..