home 2024. július 16., Valter napja
Online előfizetés
Július 10-e
Martinek Imre
2024.07.10.
LXXIX. évf. 27. szám
Július 10-e

Ezen a napon hunyt el 1907-ben Gubody Ferenc, Cegléd város polgármestere (1884—1907). Modern, polgári szemléletű vezető volt, aki a legtöbbet tette Cegléd felvirágoztatásáért.

(Cegléd, Gubody kert — 2023. május 2.)

„Irányítása alatt valósult meg a városháza, a gimnázium, kórház, szegényház, árvaház, piactér, városrendezés, utcakövezés, villanyvilágítás fontos vívmányai és megkezdődött a Református Nagytemplom átépítése. A dualizmus idején részben függetlenségi, ellenzéki Cegléden szemére vetették, hogy nem elég 48-as.

Nagykőrösön született (1852. április 24-én). Szülővárosa mellett Budán és a felvidéki Eperjesen járt iskolába és jogi végzettséget szerzett. Tanulmányai befejeztével Kőrösön joggyakornok, majd Kiskunfélegyházán járásbírósági aljegyző lett, innen került feleségével Ceglédre 1875-ben. Ügyvédi oklevele megszerzése után a ceglédi járásbíróságon dolgozott, míg polgármesterré választották. Magánemberként jó kedélyű családszerető ember volt, aki szívesen járt szőlőjébe, tanyájára, vadászott és utazott.” (Külső hivatkozás: reformacio.mnl.gov.hu)

A mai fényképgalériánk fotói eredetileg egy Cegléd város 660. születésnapjára ráhangol(tat)ó fényképpályázat apropójából készültek. Jelen esztendő február 12-én.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..