home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Juhászmulatság volt Felsőhegyen
Tóth Lívia
2005.05.04.
LX. évf. 18. szám
Juhászmulatság volt Felsőhegyen

A főszereplőkA felsőhegyi Földműves-szövetkezet udvarában immár negyedik alkalommal tartották meg a Szent György-napi Nemzetközi Birkanyíró és Birkapörkölt-főző Versenyt. Az esemény, részben a szép időnek is hála, hatalmas tömeget vonzott, a nap folyamán 2,5-3 ezer látogató fordult meg a he...

A főszereplők

A felsőhegyi Földműves-szövetkezet udvarában immár negyedik alkalommal tartották meg a Szent György-napi Nemzetközi Birkanyíró és Birkapörkölt-főző Versenyt. Az esemény, részben a szép időnek is hála, hatalmas tömeget vonzott, a nap folyamán 2,5-3 ezer látogató fordult meg a helyszínen. A rendezvényt, amelyet a tartományi mezőgazdasági, vízügyi és erdőgazdasági titkárság, az önkormányzat, a felsőhegyi helyi közösség, valamint számos vállalat és magánvállalkozó támogatott, Mészáros Károly, a mezőgazdasági szövetkezet igazgatója és Juhász Attila polgármester nyitotta meg.
A legtömegesebb a főzőverseny volt, ahol mintegy hetvenen mérték össze szakácstudományukat. Hagyományos kézi és gépi birkanyírásban harmincan ügyeskedtek, a sajtfesztiválra és a tejtermékek bemutatójára tizenkét résztvevő nevezett be, több mint tízen pedig a tenyészállataikat (birkákat és kecskéket) hozták el a kiállításra. A sajtkészítők kóstolóval kedveskedtek a vendégeknek, sokan csodálták meg a bejáratnál felállított délvidéki nemezsátort, de a sétakocsikázásra is állandóan akadtak érdeklődők.
Ősz Szabó Ferenc főszervező elmondta: a találkozó egyre népszerűbb nemcsak a Vajdaságban, hanem Magyarországon is - hét-nyolc anyaországi település képviselői voltak jelen -, a különböző kategóriákban benevezők száma minden évben szaporodik, ami azt eredményezte, hogy a mostani területet egyszerűen kinőtték. A több száz személyt befogadó raktárépület rossz idő esetén kiváló szolgálatot tesz, de a bográcsok körül szorgoskodók már alig férnek el az udvarban. Azon gondolkoznak, hogy őket a következő évben átirányíthatnák a falucska parkjába.
A fődíjas birkasajtot az oromparti Kalmár Piroska készítette, első lett a szintén oromparti Törtei Erzsébet. A tehénsajtok között két fődíjas lett, a zentai Hagymás Valéria és a felsőhegyi Ősz Szabó Márta terméke, a második helyet a szajáni Gyenge Rózsa, harmadikat a zentagunarasi Bencsik Katalin szerezte meg. A birkatejből készült tejtermékek kategóriájában fődíjas Horváth Kátai Anna (Zenta), első Szőke Izabella (Zentagunaras). A tehéntejből készült tejtermékek csoportjában Rekecki Julianna (Ilonafalva - Zimoniæ) remekelt, övé lett a fődíj, 1. Szekeres Zsuzsanna (Felsőhegy), 2. Ősz Szabó Teréz (Orompart), 3. Koncz Anna (Zentagunaras).
A hagyományos, kézi birkanyírásban Csabai Henrik (Kevi) bizonyult a legügyesebbnek, 2. Bálint István (Ilonafalva - Zimoniæ), 3. Mikusák József (Ada). A gépi nyírásban az első és második helyet az óbecseiek szerezték meg: Anðelko Miliæ, illetve Gojko Marinkoviæ, 3. Balog Mihály (Adahatár).
A kiállított tenyészjószágokat is díjazták. A birkatenyésztők közül a kumáni Marko Muèalo vitte haza a fődíjat, 1. Miloš Milanov (Szanád), 2. Novák Gizella (Felsőhegy), 3. Farkas István (Szabadka), a kecsketenyésztők legjobbja a szerbkeresztúri Branko Jegdiæ (fődíj) és a zentai Molnár Csaba (köszönőlevél).

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakácsai bírálták el a bográcsok tartalmát Szabó Attila fotói

A főzőversenyben a fiatalok közül az első helyet az oromhegyesi általános iskola csapata szerezte meg, a felnőttek között 5. Koncz Anna (Zentagunaras), 4. Gyenge Lajos (Szaján), 3. Tóth András (Szaján), 2. Maglóczki András (Csorvás), 1. Kadvány Gábor (Zenta), a vándorserleget pedig a következő évi rendezvényig a zentai Potisje csapata őrzi Detki Tibor vezetésével. A bírálóbizottságok szinte minden kategóriában számos különdíjat is kiosztottak.
ä

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..