home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Júdás és a Fekete Messiás
Brasnyó Zoltán
2021.07.15.
LXXVI. évf. 27. szám
Júdás és a Fekete Messiás

A film, melyről nehéz eldönteni, hogy két főszereplővel vagy két mellékszereplővel operál. A film, mely elsősorban a Fekete Párducokról, a szélsőséges és radikális, militáns emberi jogi szervezetről szól, és melyet egyes történészek szerint jócskán kiszíneztek ebben a filmben, csak hogy stílszerűek legyünk.

Ezen azt kell érteni, hogy a mindeddig róluk tanult vagy hallott tények csupán mítoszok Shaka King filmjében, mivel a Júdás és a Fekete Messiás inkább jótékonykodó, szendébb csoportnak mutatja őket. Ha élnénk is a gyanúperrel, azt azért le kell szögeznünk, hogy a két Oscar-díjat bezsebelő alkotás színészei kiváló munkát végeztek. A forgatókönyv és a komplex karakterépítés a helyén van, azt viszont le sem tagadhatják, hogy ez a film egy konkrét okkal, egy konkrét díj elnyerése érdekében készült. A Black Lives Matter több visszatérő motívuma, azaz a rendőri erőszak, a kizsákmányolás vagy a kilátástalanság is helyet kap benne.

Az alkotás, noha egy kicsit sem korszakalkotó, a téma és a kor iránt érdeklődők számára igazi aranybánya. A ’60-as évek Amerikájában Fred Hamptont (Daniel Kaluuya) nevezik ki a Fekete Párducok illinois-i szervezetének vezetőjévé, ezért azonnal a kormány, az FBI és a chicagói rendőrség célkeresztjében találja magát. A film másik főszereplője, Bill O’Neal (Lakeith Stanfield) beépített emberként próbálja helyrehozni korábbi bűneit, illetve abba egyezik bele, hogy saját népe ellen lép fel. Ezzel nem is kerülhetne közelebb a bibliai Júdás alakjához, aki Hamptonnal szoros barátságot ápol, miközben lelkében óriási viharok dúlnak kettős élete miatt. A történet tehát ennek a két férfinak az életét követi nyomon. Egyikük, Fred Hampton a hangzatos beszédei és energikus személyisége révén lopja el a show-t, O’Neal, illetve az őt játszó színész, Stanfield pedig színtiszta profizmussal tárja elénk ezt a vívódó, kétarcú karaktert.

És hogy miért fontos a két főszereplő vagy mellékszereplő dilemma? Azért, mert az amerikai filmakadémia mindkét színészt mellékszereplő kategóriában jelölte Oscarra, melyet végül Kaluuya kapott meg, a teljesítmény alapján mégis Stanfieldet tartanám rá érdemesebbnek. Már csak azért is, mert O’Neal kettős élete, önmarcangolása és a színész, Stanfield parádés játéka viszi előre a történetet. Az autótolvajból amatőr FBI-ügynökké avanzsáló O’Nealnak egy valódi ügynök, Roy Mitchel (Jesse Plemons) tesz kegyetlen ajánlatot. Azért cserébe, hogy találkozókra megy, és információkat gyűjt a Fekete Párducokról, ennivalót és pénzt kap. Ha úgy dönt, nem teljesíti a feladatát, börtönbe kerül. Mitchel gyűlöli a Párducokat, akikről úgy hiszi, éppen ugyanolyan kártékonyak, mint a Ku-Klux-Klan. Ami a történelmi tényeket illeti, Fred Hampton, a Párducok egyik karizmatikus vezetője mindössze huszonegy éves volt, amikor 1969-ben egy rendőri razzia során végeztek vele. Ennek tudatában egy kicsit másképp szemléljük majd a két férfi barátságát.

A Júdás és a Fekete Messiás egy valódi thriller, lövöldözéssel, üldözős jelenetekkel, a háttérben azonban jóval mélyebb politikai szállal és cselszövésekkel. Az ártatlanabb kép ellenére a Párducok katonai jellegétől egy kicsit sem riad vissza, sőt a fegyverviselésüktől sem. Annak is tanúi lehetünk, ahogy meglehetős profizmussal bocsátkoznak tűzharcba a rendőrséggel. Több létező Párduc is felbukkan, mint például Mark Clark, aki Hampton mellett halt meg ’69-ben. A film mintegy két órája alatt a ’70-es évek blaxploitation filmjei is felsejlenek, sötét tónusa pedig egyedi vizuális stílust kölcsönöz, Todd Phillips Jokeréhez hasonlóan. Az előző filmes szezonban ott volt még a Ma Rainey: A blues nagyasszonya is, mely egy, az útkeresésről, a feketék szabadságvágyáról és kiszolgáltatottságáról szóló film. A XX. század amerikai kultúrája és turbulens évtizedei örökzöld témák lesznek, melyekből kiemelkedő vagy gyakran közepes filmek kerülnek ki. A Júdás és a Fekete Messiás színészi alakításai miatt inkább az előbbi kategóriába sorolható. Izgalmas, szinte már krimiszerű, akciófilmhez hasonlító élmény. És történelmi tanmese, mely egy minden tekinteteben izgalmas korszakról készült.

Képek: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..