home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Jubileumi alaphangok 
Martinek Imre
2021.03.07.
LXXVI. évf. 9. szám
Jubileumi alaphangok 

Bárhogy is szerettük volna, hogy végre másképp kezdjenek el alakulni a dolgok, az életünk legparányibb pórusát is átjáró bizonytalanság egyelőre sajnos nem hajlandó elköltözni a mindennapjainkból. Így aztán tervekről szólani továbbra is többszörösen összetett vállalkozás. Maradt.

Nem kivétel ezalól a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület sem, mely viszont a jelen év folyamán jegyzi hat évtizedre visszatekintő fennállását, áldásos és szerteágazó tevékenységét. A vonatkozó részletekről lapunknak Lőcsei Ilona, a Tamási titkára nyilatkozott. Gondolatsorait megannyi archív fotográfiával is megerősítve. Időrendileg előbb maga a falu hagyományápoló és -őrző közösségének, majd a patinás művelődési egyesületének a hőskorából. No, de haladjunk szép sorjában, ahogy illik!


A Juhász legény, szegény juhász legény című színdarab alkotógárdája (1933—34)

— Az előttünk álló évben a régi épületen is mindenképp szeretnénk befejezni a nagyjavítást. Vagyis úgy rendbe tenni, hogy az ifjabb nemzedék méltón tudja folytatni benne az egyesület tevékenységét. Tekintettel arra, hogy az idén választói közgyűlés elé nézünk, nagy a reményünk, hogy újabb ifjú tagokkal bővül majd a vezetőség köre. Olyan elhivatott emberekkel, akik tudják, merik és akarják vállalni az egyesület fennmaradása érdekében folytatott munkát. Meg az ezzel járó temérdek felelősséget. 1961. április 16-án, egyesületünk alakító közgyűlésén, a döntést szabad ég alatt hozták meg eleink. A hertelendyfalvi bukovinai székely magyar közösség művelődési életének intézményesítéséről. Művelődési egyesületet alapítottak, Ady Endre néven. Napjainkban, ma, hatvan év távlatából egyesületünk, ha számbelileg megfogyatkozva is, de elmondhatja: saját ingatlannal bír! Több, előttünk járó nemzedék önzetlen és önfeláldozó munkájának köszönhetően.


Helybeliek az alakuló közgyűlésen (1961. április 16-a)

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesületben — 2015-től kezdődően a mai napig — folyó munkálatok az anyaországi pályázatokon elnyert összegek felhasználásával történnek.

— Egy új épületben teljesen berendezett tájházat alakítottunk ki. Benne bebútorozott és központi gázfűtéssel felszerelt vendégszobákkal. Mindemellett egyedi, értékes, nagy székely kaput is felállítottunk. Rendeztük az egyesület udvarát. Építtettünk továbbá egy szép nyári színpadot, melyhez padokat szereztünk be a nézőtérre. Az 1969-ben felépített, most már úgyszólván régi épületet is tataroztuk. Amennyire lehetett. Lecseréltettük a felső, igen rossz állapotban lévő ablaksort is. A közeljövőben, mihelyt kitavaszodik, a nagyterem és a mellékhelyiségek feletti tetőszerkezet lefedését tervezzük elvégeztetni. Új, korszerű, bádogból készült tetőfedő lemezekkel. Mindezt a Nemzetpolitikai Államtitkárság jóváhagyott támogatásaiból dolgoztuk/dolgozzuk le, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által. A Csoóri Sándor Program támogatásaiból az egyesület tulajdonában levő ruhatárat újítottuk fel, valamint annak műszaki berendezését. Mintegy előfeltételeként további folyamatos tevékenységeinknek, kilátásba helyezett programjaink megvalósításának.


Az immár Tamási Áron nevét viselő székely magyar művelődési egyesület citerazenekara (1975. március 15-e)

A levél pedig 2021 jégbontó (február) havának első napjaiban érkezett meg hezzájuk. Mármint a vojlovitzi székely magyarok kultúrfészkecskéjébe.

— A Magyar Nemzeti Tanács értesítő levélben tájékoztatott bennünket arról, hogy a VMSZ és az MNT javaslatára a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület 2021-ben nemzeti jelentőségű, a vajdasági magyar közösséget összefogó intézménynek minősült, ebből adódóan pedig minden tervezett programunk, rendezvényünk nemzeti jelentőségű programnak, rendezvénynek. Szóval, az idén is számíthatunk Magyarország Kormányának és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a támogatására. Terveink? Szép emlékű elődeinket, egyesületünk fizikai és szellemi alapköveinek lehelyezőit sosem felejtettük el. Nem lesz ez másképp most, a nemzeti újrakezdés évében sem. Egyesületünk hatvanéves fennállása és folyamatos működése jubileumának megünneplése járványhelyzet nélkül is jelentős kihívás. Vele meg… Mindezek ellenére bizakodóak vagyunk. A többi meg úgyis kialakul.

A falu rossza című színdarab szereplői

Kézimunkázó asszonyok: Varga sz. Ömböli Viró, Biszak sz. Bíró Anna, Kurkó Katalin

A hertelendyfalvi Tamási Áron SZMME régi épülete

Hertelendyfalvi székelyek a Gyöngyösbokrétán

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..