home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Jubilált a Tiszavirág Fesztivál
Tóth Tibor
2022.06.23.
LXXVII. évf. 25. szám
Jubilált a Tiszavirág Fesztivál

Hömpölygő embertömeg, fülbemászó dallamok, fesztiváli hangulat és különleges borok jellemezték a tizedik alkalommal megtartott Zentai Tiszavirág Fesztivált. A látogatók kiváló koncerteket hallhattak, ismerőseikkel, barátaikkal találkozhattak, akikkel egy pohár zamatos bor mellett beszélgethettek, társaloghattak. A jubiláló esemény egybeesett a kérészek násztáncával, ami még különlegesebb hangulatot adott a rendezvénynek.

A fesztivált Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete 2013-ban hívta életre azzal a céllal, hogy gazdagítsa a város nyári programkínálatát, kihasználva a Tisza-part adta egyedi helyszín lehetőségeit. Nevét a világon ritkaságnak számító kérészfaj lenyűgöző násztáncáról kapta, hiszen ilyenkor a Tisza „virágba borul”. A rendezvény a kezdetektől a családias hangulat megteremtésére törekedett, felhőtlen szórakozást kínálva kicsiknek és nagyoknak. Remek muzsikusok mutatkoztak be az elmúlt egy évtizedben, változatos zenei élményt nyújtva a fesztiválra látogatóknak.


Benépesült a bortér

A kézművesutcában szebbnél szebb termékek várták a vásárlókat, a színes, illatos gyertyáktól kezdve a sajtokon, táskákon, ajándéktárgyakon át a házilag készített kalácsokig, szörpökig minden megtalálható volt. A bortéren nyolc borász kínálta munkája eredményét. A Paksról érkezett Szedmák Pince és Borház először tavaly ősszel vonultatta fel borait Zentán, a jubiláló fesztiválon pedig első alkalommal jártak.

— Paksra jellemző vörös- és gyöngyözőborokat, rozét és sillert hoztunk. A Tisza-part gyönyörű, a látogatók száma egyre növekszik, így bízom benne, hogy holnap éjszakáig minél többen megkóstolják borainkat — mondta Szedmák Sándor a kétnapos fesztivál első napján.


A gazdag kirakodóvásár

A szervezők a látogatók igényes szórakoztatásáról is gondoskodtak, hiszen a fellépők között azokat a zenekarokat is felfedezhettük, amelyek az elmúlt tíz évben már sikert arattak a fesztiválon, de újabbak is érkeztek, melyeket első látásra megszeretett a publikum. Pénteken Zenta Város Fúvószenekara indította a zenei programot, majd a Contrabayando akusztikus koncertjére kortyolgathattuk a borokat, zárásként pedig Mirko Popov fellépése következett. A nagyszínpadon a Beatles-emlékzenekar adott kiváló koncertet, melyet a Gypo Circusnak sikerült felülmúlnia, hiszen másfél órás fellépése alatt szinte mindenki táncra perdült. Szombaton elsőként a zentai Stevan Mokranjac Zeneiskola növendékei mutatkoztak be, majd a Borfolk, a brazil ritmusokkal mindenkit lázba hozó Sambans, a kubai dallamokat játszó Latin Combo Duo Cubano és az Inke lépett közönség elé a bortéren, a nagyszínpadon pedig a Los Orangutanes zenekart a Bijelo Dugme-emlékzenekar követte, mellyel a közönség együtt énekelte a ma is töretlen népszerűségnek örvendő, legendás, jugoszláv együttes számait. A rakpartról hangulatos látványt nyújtott a fáklyás-hajós felvonulás és a tűzijáték, mely fényével elöntötte a Tisza-partot. A szervezők a horgászokra is gondoltak, számukra az alsó rakparton retró horgászversenyt tartottak, a délután folyamán pedig a gyerekek krétával kiszínezték a sétányt, élvezték a Csíkos-Pöttyös zenekar koncertjét, majd táncházban ropták.


A zenei programot Zenta Város Fúvószenekara nyitotta meg

Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója elmondta, a fesztivál helyszíne egy különleges tér, mely erre az időre rendezvényhelyszínné alakul át, és ez az egyik vonzó eleme a fesztiválnak.

— Szervezőként próbáljuk minél különlegesebbé tenni a helyszínt, rengeteg fénnyel játszunk, így világítjuk meg a Tisza-partot, és a teret ezzel is kiemeljük a hétköznapokból. Nem óriási koncertek szervezését tűztük ki célul, inkább arra törekszünk, hogy minőségi, jó zenekarok lépjenek fel, melyek hangulatot teremtenek a barátkozáshoz, beszélgetéshez. Ilyenkor a külföldön élő zentaiak is hazalátogatnak, és a környező településekről is sokan érkeznek. A tizedik fesztivál alkalmával próbáltunk többet nyújtani, mint az előző kilenc évben, ezért halmozottan jelennek meg a zenekarok a kis- és a nagyszínpadon. Különböző zenei stílusok szólalnak meg, változatos programot állítottunk össze, igyekeztünk mindenki kedvében járni.

A fesztivál két napja alatt alkalom nyílt lovaskocsikázásra és sárkányhajózásra, a Baba-mama klub legszelídebb motorosfelvonulást szervezett, a szombati nap vége felé pedig megválasztották a fesztivál kedvenc borát és a Tiszavirág-bort is.


A gyerekeket a Csíkos-Pöttyös zenekar szórakoztatta


A Bijelo Dugme-emlékzenekar kiváló hangulatot teremtett


Brazil ritmusok a fesztiválon

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..