home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Jubilál a színjátszó találkozó
Tóth Tibor
2021.10.21.
LXXVI. évf. 42. szám
Jubilál a színjátszó találkozó

Pénteken Szajánban megkezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXV. Találkozója, melyre tizenegy előadás nevezett be. Az október 22-éig tartó esemény házigazdája immár második alkalommal a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület.

A jubiláris találkozó az elmúlt huszonnégy évet felölelő fotókiállítással indult, és a találkozók előadásaiba enged betekintést. A tárlatot a Művelődési Ház előterében Virág Kiss Anita, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa méltatta.

— Milyen jó, hogy ilyen sokan a szívükben hordozzák a találkozót. Már nem tudok újat mondani, hanem csak azt érzem a kiállítást nézegetve, hogy a vajdasági magyar amatőr színjátszásban még mozog a közösségi szellem. Vannak olyan társulatok, amelyek a kezdetektől építik a találkozó történetét, mindig vannak újonnan érkezők, és láthatjuk, hogy van és lesz utánpótlás is. Vannak, akik díjakkal térnek haza, mások élményekkel, és ha ez a sok-sok ember nem a közös célért tenne, akkor ma fotókiállítás sem volna. Amíg látjuk bennetek az erőt, az akaratot, minden lehetőségünkkel azon leszünk, hogy támogassunk benneteket — mondta Virág Kiss Anita, majd megnyitotta a fotókiállítást.


A fényképkiállítás a színjátszó találkozók elmúlt huszonnégy évét öleli fel

A rendezvény a színházteremben ünnepi beszédekkel folytatódott. Elsőként a házigazda nevében Benyócki Sára, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke szólt a jelenlévőkhöz.

— Nagy lelkesedéssel készültünk erre a fontos, a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt, nemzeti jelentőségű rendezvényre. Sokat tervezgettünk, még többet dolgoztunk, és igyekeztünk minden érdeklődőt, civil szervezetet bekapcsolni a munkába. Ez az esemény nagyon jelentős az Ady Endre Művelődési Egyesület és az itt, valamint a környezetünkben élő magyar emberek számára is. Településünknek fontos, hogy otthont adjon, ha csak néhány napra is, azoknak a személyeknek, csoportoknak, akik/amelyek évtizedeken át a magyar kultúra érdekeit szolgálják, akik szívvel-lélekkel játszanak, dolgoznak a közönség szórakoztatásáért, a magyar kultúrát és hagyományainkat követik. Az utóbbi években egyesületünk színjátszó csoportja nagy sikereket ért el itthon, vidéken és még határainkon túl is — hallottuk Benyócki Sárától.


A házigazda nevében Benyócki Sára, az Ady Endre ME elnöke köszöntötte a jelenlévőket

Tóth Zoltán, Szaján Helyi Közösségének elnöke a köszöntőjében kiemelte, hatalmas elismerésként és megtiszteltetésként élik meg, hogy a 25. alkalommal megrendezendő eseménynek Szaján, ahogy Faragó Árpád nyugalmazott színművész fogalmazott, a bánsági szórványvilág egyik csodálatos gyöngyszeme, az alig 1200 lakosú település adhat otthont, immár másodszor.

— A falu életében mindig jelentős szerep jutott az amatőr színjátszásnak, és ezt semmi sem tudta ellehetetleníteni az elmúlt évek során. A helytörténeti írások szerint Szajánban az első közművelődési egyesület az 1894-ben alakult Polgári Kör volt, mely a XX. század elején beleolvadt az 1903-ban létrejött Gazdakörbe, mely nemcsak gazdasági, hanem kulturális, társadalmi feladatokat is vállalt, és tevékenységében jelentős szerepet kapott a színjátszás is. 1912-ben megalakult a Katolikus Ifjúsági Egyesület, melynek elsődleges célja az iskolából kikerülő fiatalok vallásos nevelése volt, emellett a szervezet fiatal tagjai a műkedvelő színjátszás elterjedéséért is sokat tettek. A II. világháború után a Népi Ifjúsági Szervezet vállalta a kulturális élet irányítását. 1948-ban megalakult az azóta is tevékenykedő, szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület. Az ilyen összejövetelek, mint a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója is, közösségformáló erővel bírnak, céljuk pedig a színházkedvelő, kultúrát megbecsülő emberek, fiatalok nevelése — hangsúlyozta Tóth Zoltán.

A megnyitón felolvasták Potápi Árpád Jánosnak, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkárának a levelét is. A politikus rámutatott, hogy a jeles évforduló kiváló alkalom a múlt visszaidézésére, illetve a jelen és — reményeik szerint — a jövő melletti elköteleződésre is. Az amatőr színjátszás nemcsak kikapcsolódás és hobbi, hanem a közösségek összekovácsolódásának, valamint a generációk közötti kapcsolatok erősítésének is egyik fontos formája.

Dudás Károly, a VMMSZ tiszteletbeli elnöke, a találkozó egyik megálmodója felidézte a kezdeteket, és a nehéz időkről is szólt.

— Olyan példaértékű dolgok történtek akkoriban, amelyekbe bízvást bele lehet kapaszkodni, nemcsak a most építkező generációknak, hanem az elkövetkezőknek is. A meglehetősen zord, anyanyelvű kultúránknak nem éppen kedvező időkben lerakott alapokra építkezett rendezvényünk is, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója, a Kárpát-haza legtömegesebb, legszínvonalasabb műkedvelő színjátszó összesereglése. Erre építkezik ez a jubiláris, szajáni találkozó is, valamint erre építkeznek majd az elkövetkezők, ha lesz eléggé elhivatott építőmester. Márpedig lesz. Összekapaszkodva, közösen tettünk és teszünk érte, hogy legyen — mondta Dudás Károly, majd megnyitotta a rendezvényt.


A találkozót Dudás Károly, a VMMSZ tiszteletbeli elnöke nyitotta meg

Az est folytatásában a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport Ábrahám Pál Viktória című operettjét mutatta be, melynek rendezője a Magyar Életfa díjas Molnár József.

A színjátszó találkozó művészeti szakbizottságának tagjai: Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, Ágoston Pribilla Valéria magyar nyelv és irodalom tanár, valamint Balázs Áron színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanársegédje.

A rendezvény október 22-én a díjátadó ünnepséggel és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Fekete Péter című vendégjátékával ér véget.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Tanács nemzeti jelentőségű rendezvénye.

Elsőként a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport tagjai léptek a világot jelentő deszkákra

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..