home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Jövőkép kerestetik
Talpai Lóránt
2023.10.05.
LXXVIII. évf. 40. szám
Jövőkép kerestetik

Jövőkép a sikeres bővítéshez — Fico nyert Szlovákiában — Ismét harcolnak Wagner-zsoldosok Ukrajnában

Jövőkép a sikeres bővítéshez

Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton — jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben. Von der Leyen a szeptemberben megválasztott Evika Silina lett kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Lettország a sikeres integráció ragyogó példája, majdnem húsz évvel a csatlakozás után is tovább mélyíti az integrációt. Gyors előrehaladást ért el az Oroszországtól való leválás folyamatában, ami jó hatást gyakorol az EU energiabiztonságára, és megkönnyíti a megújuló energiaforrások bevezetését is, hogy Lettországban teljes mértékben elinduljon a zöldátállás. Az uniós helyreállítási források jelentős mértékben fogják segíteni a „zöldnövekedést” és új munkahelyek létrehozását — mondta. Az EB elnöke támogatásáról biztosította a lett kormányfőt a lett—fehérorosz határon a közelmúltban kialakult illegális migrációs nyomással kapcsolatban is.

 

Fico nyert Szlovákiában

Robert Fico pártja, az Irány (Smer—SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte meg az előre hozott szlovák parlamenti választást. A nem végleges, vagyis az aktuális feldolgozottság szerint a magyar Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas—SD), 15,3 százalékos eredményt produkálva. Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen hét párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba.

 

Ismét harcolnak Wagner-zsoldosok Ukrajnában

Több egykori Wagner-zsoldos, aki Fehéroroszországban tartózkodott, szerződést írt alá az orosz védelmi minisztériummal, és ismét feltűnt Ukrajnában, a keleti fronton — mondta el Illja Jevlas, az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak. A szóvivő hozzátette, hogy a fegyveresek egy része Afrikába ment harcolni. „A Wagner katonai magáncég egykori katonái jelenleg ténylegesen jelen vannak a keleti haderőcsoport területén. Részt vesznek a harci cselekményekben. Java részük Fehéroroszország területéről jött, ahol táboraik voltak” — fejtette ki Jevlas. Hozzátette, hogy most különféle alakulatokhoz osztják be őket. A szóvivő szerint a zsoldosok már nem számítanak akkora fenyegetésnek, amióta fő vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin meghalt. Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője a hírportálnak elmondta, hogy több mint hatezer Wagner-zsoldos tartózkodott Fehéroroszország területén, mostanra viszont csupán körülbelül ötszázan maradtak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..