home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Jövő évtől indulhat a légitaxi-közlekedés
Apró József
2023.11.25.
LXXVIII. évf. 47. szám
Jövő évtől indulhat a légitaxi-közlekedés

New York a világ egyik legnagyobb és legforgalmasabb városa, lakosai hamarosan egy új és innovatív módját vehetik igénybe a városi utazásnak, a légitaxi-közlekedést. Az eVTOL nevű elektromos légi jármű, mivel képes helyből függőlegesen felszállni és leszállni, nem igényel kifutópályát.

A légitaxik célja, hogy csökkentsék a forgalmi dugókat, a légszennyezést és az utazási időt a városban, miközben kényelmes és gyors szolgáltatást nyújtanak az utasoknak.

A légitaxit több cég is kínálja New Yorkban, a többi közt a Joby, a Blade vagy a Lilium. A Joby egy olyan hatrotoros, ötüléses, teljesen elektromos légitaxit fejlesztett, amely akár 250 kilométeres távolságot is képes megtenni négy utassal, a maximális sebessége pedig jóval meghaladja a megszokott taxikét, hiszen eléri a 320 km/h-t. A cég 2025-re tervezi elindítani a légitaxi-szolgáltatását New Yorkban. A repülőtér és a belváros közötti utazás csupán 15 percet vesz igénybe. A Joby eVTOL-ja billenőrotorokkal van felszerelve, melyek, mivel elektromosak, sokkal kisebb zajt csapnak, mint a hagyományos helikopterek. Ez a cég vásárolta fel az Uber légitaxi-divízióját és az Elevate-et is, mely tavaly decemberben jelentette be, hogy kiszáll a piacról. Ez az egyike a legígéretesebbnek tűnő légitaxicégeknek, melyek a városi mobilitás forradalmasítására törekszenek.

A másik a Blade nevű, helikopteres személyszállítással foglalkozó cég, mely már évek óta működik New Yorkban, és most elektromos repülőgépeket is bevezetett a flottájába. A Blade a repülőterek és a belváros közötti utazásra specializálódott, de más úti célokat is kiszolgál. Ára 195 dollártól kezdődik egy útra, és az utasok akár 20 perccel az indulás előtt is foglalhatnak helyet egy mobilalkalmazással.

A harmadik a listán a Lilium, egy német cég, mely egy ötüléses, teljesen elektromos repülőgépet hozott létre, mely 34 elektromos hajtóművet használ a függőleges felszálláshoz meg a vízszintes repüléshez, és akár 300 km/h-s sebességre is képes. A New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtérrel kötött megállapodás szerint szintén 2025-re elindítják a légitaxi-szolgáltatásukat.

A légitaxi-közlekedés még gyerekcipőben jár, számos kihívással és korlátozással néz szembe, például a biztonsági, jogi és szabályozási kérdésekkel, valamint a lakosság elfogadása is fontos. Az egyik ilyen kihívás a megfelelő infrastruktúra kialakítása, mely lehetővé teszi a légitaxik biztonságos és hatékony működését. Egy cég van, melyet mindenképp meg kell említenünk, ez pedig a Skyportz, mely a légitaxi-közlekedéshez szükséges infrastruktúrát építi és üzemelteti. A Skyportz olyan vertiportokat, vagyis függőleges leszállóhelyeket hoz létre, amelyek alkalmasak az elektromos repülőgépek fogadására. A Skyportz célja, hogy egy országos hálózatot alakítson ki, mely összeköti a repülőtereket, a belvárost és a külvárosokat. A cég jelenleg Ausztráliában működik, de tervei vannak a nemzetközi terjeszkedésre is, már folytat tárgyalásokat New Yorkkal és más városokkal.

A kínai Ehan cég egy lépéssel a többiek előtt jár a témában, hiszen már a pilóta nélküli légitaxikat teszteli. 2021 óta gyárt légitaxikat, októberben pedig megkapta a típusengedélyt a pilóta nélküli személyszállításhoz. A gép kétszemélyes, 35 kilométeres hatótávolsággal és 100 km/h-s sebességgel, emellett csendes, biztonságos és környezetbarát.

A légitaxi-közlekedés egy izgalmas és modern lehetőség, mely megváltoztathatja a városi mobilitást a jövőben. A légitaxik nemcsak gyorsabbá és kényelmesebbé tehetik az utazást, hanem a fenntartható és tiszta energiaforrások használatához is hozzájárulhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..