home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Jótékonysági kóruskoncert
Martinek Imre
2019.02.16.
LXXIV. évf. 7. szám
Jótékonysági kóruskoncert

Budapesti tudósítónktól

A hangverseny a helyi Stereo Kft. és a Periferic Records társszervezésében valósulhatott meg február 15-én. Az esemény méltó helyszínéül a Kálvin téri református templom épületét választották.

A szolgálatot a Vincent Metallo karnagy által vezetett USA-beli Princeton High School Choir és az A capella Ensembles mellett két rangos budapesti kórus is vállalta. A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Férfikarát Balasi Barnabás, a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának Nőikara munkáját pedig Hargita Péter és Berkesi Boglárka karnagyok vezették. A hangversenyt egy közösen, mindhárom kórus által összhangzásban és magyar nyelven előadott mű kerekítette le. Bárdos Lajos zeneszerzőnk Tiszai dallamának III. tétele.

A bemutatkozó kórusok szakmai portfólióját a rendezvény megálmodója, szervezője és mozgatója Böszörményi Gergely, kiadó, producer, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke bocsájtotta rendelkezésünkre. Fotóink a helyszínen készültek.


A szerző felvételei

A Princeton High School Choir (PHSC) alapításának ideje és helye: 1944–1945 – Princeton, New Jersey, USA. A PHSC szokatlanul gazdag kórus-hagyományokkal rendelkezik. Az énekkar hosszú ideje intenzíven koncertezik Észak-Amerikában és Európában, mint Princeton és New Jersey képviselője. A 96 énekest gondos meghallgatások során az iskola kórusprogramja keretében mintegy 250 hangból válogatják ki. Ennek a formációnak mára tekintélyes múltja van, jelentős zeneszerzők, karnagyok vettek részt a munkájukban. 1995-ben Andrew Parrott vezénylésével adták elő M. Tippett Dance, Clarion Air című művét; 1971-ben pedig maga Maurice Duruflé vezényelte őket saját műve, a Requiem előadása során. 1963-ban Gian Carlo Menotti meghívására az olaszországi Spoleto városában énekeltek a Festival dei Due Mondi-n, Kodály Zoltán pedig a Karvezetők Nemzetközi Egyesülete rendezvényén Budapesten vezényelte a kórust.



 

További jelentős együttműködések a kar életében:

John Harbison – O Magnum Mysterium, Vincent Persichetti – Mass For Mixed Voices )Mise vegyeskarra), Peter Maxwell Davies – Veni Sancte Spiritus (Jőjj, Szentlélek Úristen), Roger Sessions – Mass (Mise), Frank Lewin – Mass For The Dead (Mise a halottért) – Robert F. Kennedy emlékére.

Díjaik:

  • Festival of Gold – Washington, D.C. – I. díj (1994)
  • International Youth and Music Festival – Bécs – II. díj (1984)
  • „Best in Class” kinevezés – ACDA Konferencia – New Orleans (1981)

A kórus legutóbbi kiadványa az O Radiant Dawn címet viseli.

 

A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának Nőikara – a Tanítóképző Főiskola minden óvodapedagógus és tanítóképzős, budapesti hallgatója, a képzési programnak megfelelően énekel valamilyen együttesben. Így minden évfolyamnak van népdalköre és kórusa is. A tehetséggondozás jegyében válogatott tagokkal indított Nőikar, 2016 szeptemberében kezdte meg munkáját, de Berkesi Boglárka és Hargita Péter vezetésével már 2017 tavaszán ezüst minősítést szerzett a 16. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen.

A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Férfikara – a Férfikar 14–19 éves fiúk együttese. A közel 45 fős kórus állandó létszámával, és tagjai életkorát tekintve is Magyarországon egyedülálló. Ennek oka, hogy ebben az életkorban különös gonddal kell bánni a pubertás énekhanggal. Balasi Barnabás 2015 óta az együttes karnagya. Munkája során nagy gondot fordít arra, hogy az énekkar magas kvalitású hangzást valósítson meg, szembemenve az életkori sajátosságokkal. Ehhez komoly hangképzésre és énekhangfejlesztésre van szükség minden próbán. A jó csapatszellem pedig erős alapot biztosít a művészi előadáshoz. A Férfikar 2016-ban a Zeneművészeti Szakközépiskolások Országos Énekkari Versenyén II. helyezést ért el. 2017 áprilisában a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztiválon Ezüst fokozatú diplomát nyert.

A hangverseny teljes bevételét a szervezők a közelmúltban tűzkárosult Ráday utca 28. szám alatti református kollégium és diákjainak megsegítésére fordították.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..