home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Jószomszédi viszonyok
2005.01.25.
LX. évf. 4. szám
Jószomszédi viszonyok

Vuk Drašković Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkelVuk Drašković, Szerbia és Montenegró külügyminisztere csütörtökön egynapos hivatalos látogatást tett Budapesten, ahol fogadta őt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Somogyi Ferenc külügyminisz...

Vuk Drašković Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel

Vuk Drašković, Szerbia és Montenegró külügyminisztere csütörtökön egynapos hivatalos látogatást tett Budapesten, ahol fogadta őt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Somogyi Ferenc külügyminiszter.
A belgrádi vendég a délelőtt folyamán találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, akivel a két ország gazdasági kapcsolatairól, valamint a kisebbségeket érintő kérdésekről tárgyalt. A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón a miniszterelnök elmondta: Magyarország határozottan támogatja Szerbia és Montenegró euroatlanti csatlakozását, s minden olyan közös lépésnek támogatója lesz, amely déli szomszédját a NATO és az Európai Unió felé viszi. Magyarország és az Államközösség kapcsolatainak a miniszterelnök szerint két fontos pillére van: az egyik a gazdasági kapcsolatok fejlődése, a másik a két országban élő nemzeti kisebbségek kérdése.
- Érdekeltek vagyunk ennek a régiónak a minél gyorsabb és minél átfogóbb gazdasági fejlesztésében és modernizációjában, a magyar tőkének a térségben való megjelenésében, az utak, vasutak fejlesztésében. Az elkövetkező hónapokban a budapesti és a belgrádi kormány gazdasági együttműködési megállapodást kíván kötni - jelentette be Gyurcsány Ferenc
A két külügyminiszter másfél órás megbeszélését követő sajtótájékoztatón Somogyi Ferenc elmondta: vendégével ismertette a határon túli magyarokra vonatkozó magyar kormányzati elképzelést, amelyet a kettős népszavazás sikertelensége után tettek közzé, és részletezte az öt pontba foglalt törekvésük lényegét. Kiemelte, hogy Vuk Draškovićtyal teljes mértékben egyetértenek abban, hogy mindketten nagy fontosságot tulajdonítanak a más országban élő nemzettársaik helyzete rendezésének, és azon lesznek, hogy a határon túli magyarok és szerbek minél jobb körülmények között élhessenek. Mindkét oldalról hasonló törekvések vezérlik a diplomáciai vezetőket, konkrétan az, hogy elősegítsék a másik fél szempontjából sorsdöntő kérdések megoldását.
Somogyi Ferenc elmondta, hogy szakértői egyeztetések megkezdésében állapodtak meg a határon túl élő magyarság támogatását célzó magyar kormányzati elképzelések ügyében.
Vuk Drašković hálával és elismeréssel szólt Magyarország azon törekvéséről, hogy Szerbia és Montenegró mielőbb felzárkózhasson az európai családhoz, és megköszönte az anyagi támogatások kieszközlését. A kisebbségi kérdésről elmondta, hogy ő azt a megfogalmazást, hogy kisebbség, nem szereti, és nem is igen használja, mert számára minden polgár egyenjogú, és még véletlenül sem szabad különbséget tenni kisebbség és többség között. A vajdasági magyarok érdekeinek és jogainak megvalósulását kedvezőnek nevezte, ám hozzátette, hogy nincsen olyan jól rendezett kérdés, amelyen ne lehetne még javítani. Szerinte a szóban forgó esettel is ez a helyzet, folyamatosan jobbítani kell rajta.
A nemzeti vízum dolgában egyetértett tárgyalópartnerével, noha megjegyezte, hogy ennek a jövőben bizonyára más elnevezést fognak találni, és konkrétabban megfogalmazzák megvalósításának módját. Azt is kijelentette, hogy ő mindig is annak a híve volt, hogy amilyen kedvezményt meg lehet adni, adott esetben mondjuk a határon túl élőknek, azt mind-mind meg is kell adni bármilyen körülmények között.
A külügyi találkozó után a Szerbia és Montenegró-i diplomáciai küldöttséget Mádl Ferenc köztársasági elnök a felújított budai Sándor-palotában fogadta. (-)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..