home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Jóságötletek 2018-ra
Balázs Szilvia
2018.01.08.
LXXIII. évf. 1. szám
Jóságötletek 2018-ra

Nincsenek újévi fogadalmaim, úgysem tartom be őket.

Meg nem is tudni, mit hoz a jövő… Ezért inkább jóságötleteket készítettem. Magamnak, viszont önökkel is megosztom, hátha valaki kedvet kap. Mivel tehetnénk szebbé önmagunk (és mások) új évét Istennek tetsző cselekedetekkel? Íme az én ötleteim listája.

 

Január

Ne hagyjuk kihunyni az ünnep lángját! Karácsony után sokan egyszerűen megfeledkezünk mindarról, ami az ádventi időszakban még fontos volt: a családról, a magányos nagyszülőkről, akik attól, hogy már január van, és nem december, még mindig szeretnének beszélgetni valakivel. Hívjuk fel gyakrabban azokat, akik magányosak, tegyük szebbé az év elejét!

 

Február

Az utóbbi időben a nagy hóviharok időszaka, a napokig tartó hóhullás nem decemberben kezdődik, hanem csak másfél-két hónappal később, és általában február az a hónap, amikor a legtöbbször kell a hólapátot kézbe venni. Segítsünk valakinek a hó eltakarításában, aki ezt nem teheti meg!

 

Március

Javában tart a nagyböjti időszak. De vajon mi is a nagyböjt? Pusztán hústilalom? Vagy több ennél? Manapság, amikor már hús nélkül is finomabbnál finomabb étkek készülnek, nem kihívás a böjtölés. Viszont lemondhatunk valamiről, ami híven jelképezi a böjt jelentőségét, ami nélkül valóban nehéz lenne kibírni ezt az időszakot! Például az édességről, az internetezésről.

 

Április

Itt van már az igazi tavasz, tegyünk hát rendet a szobánkban, a házunkban, de a lelkünkben is! Nem az év eleje, hanem a kikelet az igazi újrakezdések időszaka, nézzünk hát magunkba, és nyissunk új lapot ott, ahol kell! Bocsássunk meg mindazoknak, akik megbántottak, és ne felejtsünk el bocsánatot kérni azoktól, akiket megbántottunk!

 

Május

A mézillatú levegő ontja magából az új lehetőségeket. Kezdjünk bele valamibe, amiből másoknak is hasznuk lehet! Mi lenne, ha felajánlanánk egy anyukának, hogy néhány órára vigyázunk a gyerekeire, amíg ő egy kicsit feltöltődhet, és önmagával foglalkozhat?

 

Június

Kezdődik a nyár és vele együtt a szabadtéri koncertek, bulik, rendezvények időszaka is. Ám a féktelen szabadság hevében se feledkezzünk meg a templomba járásról és az imádságról! Ima közben pedig ne kérjünk, ne követeljünk: inkább adjunk hálát azért, amink van. Egyszer csak azt vesszük majd észre, hogy egyre több dologért lehetünk hálásak!

 

Július

Hűvös szoba vagy tengerparti nyaralás — mindegy, hiszen itt is, ott is szükség van valamire, amivel néhány üres órát kitölthetünk. Tápláljuk a lelkünket jó könyvekkel, olvasással!

 

Augusztus

Talán a legforróbb hónap, amikor még az árnyékban is perzselődünk. Ne feledkezzünk meg az állatokról, készítsünk madáritatót, melybe rendszeresen friss vizet öntünk! Ha pedig egy vízzel teli edénykét teszünk a kapu elé, lehet, hogy egy kóbor állat életét mentjük meg!

 

Szeptember

Vége a nyárnak, lassan hűvösebbre fordul az idő, és a tanév is elkezdődik. Segítsünk a tanulásban egy kisdiáknak! Adományozzunk tanszert a rászoruló családok iskoláskorú gyerekeinek! Van egy régi tolltartónk vagy egy csomag színes ceruzánk? Egy táskánk, melyet nem hordunk, és akár iskolatáskának is használható? Adjuk tovább, mert biztosan lesz, aki megörül neki!

 

Október

Ez az aranyba öltöztetett fák, valamint a lehullott, száraz levelek hónapja is. Legyen olyan alkalom, amikor nemcsak a saját házunk előtt gyűjtjük össze az avart, hanem a szomszédunknál is. Biztosan hálás lesz az effajta kéretlen segítségért.

 

November

Ha egész évben nem is, de legalább ilyenkor menjünk ki a temetőbe, és elhunyt szeretteink sírjánál gyújtsunk meg egy gyertyát. Ha tehetjük, vigyünk ki egy-két szál virágot is. És arról se feledkezzünk meg, hogy ugyanazt a virágot néhány nappal később, amikor már elhervadt, takarítsuk is el.

 

December

Megint itt az év vége. Az ádventi felkészülés időszakában törődjünk azzal, hogy ne csak a lakást öltöztessük ünneplőbe, hanem a lelkünket is. Vegyük magunkat körbe azokkal, akiket szeretünk, és az ajándék kiválasztásakor ne az értéke legyen a fő szempont, hanem az, hogy mekkora örömet szerzünk majd vele annak, aki kapja. Ne csak a kirakatokban legyen karácsony, a szívünkbe is engedjük be az ünnepet!

 

Ez hát az én jóságtervem 2018-ra. Hangsúlyozom: az enyém. Mások nyilván egészen másfajta listát írnának. Hogy a felsoroltakból mennyit tudok megvalósítani, azt nem tudom, viszont mindenképp igyekezni fogok a tőlem telhető legtöbbre. Az önök jóságtervében milyen tételek szerepelnek?

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..