home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Jól halad a költségvetés megvalósítása
Szakáll Laura
2022.11.10.
LXXVII. évf. 45. szám
Jól halad a költségvetés megvalósítása

Novemberi ülésén tizenhét napirendi pontról döntött a Szabadkai Városi Képviselő-testület. Egyebek mellett elfogadták a mezőgazdasági programot, támogatták az év első kilenc hónapjára a költségvetés megvalósításáról szóló beszámolót, valamint több közvállalat igazgatójának újbóli mandátumát is jóváhagyták a testület tagjai.

A legnagyobb vita a város költségvetésének a január 1-je és szeptember 30-a közötti megvalósításáról szóló összefoglaló miatt robbant ki. 

Kern Imre alpolgármester kiemelte, Szabadkán már három éve nem emelték az adóalapot. Véleménye szerint a költségvetés megvalósulása nagyszerű, és a város fizetőképessége nincs veszélyben. Az újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, a legfőbb bevételi források, a személyi jövedelemadó és az ingatlanadó terén a tervezett összegeknek csaknem a háromnegyede megvalósult. Tehát a szabadkai gyárak és szolgáltatások működnek, a polgárok rendszeresen fizetik az adójukat.


Fotók forrása: dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

Az alpolgármester azt is hozzátette, hogy az oktatási és a közintézmények fűtési díja fedezve van, és arról is szólt, hogy a Népszínház épülete felújításának következő fázisára vonatkozó közbeszerzési pályázatra november közepéig várják a jelentkezőket. Erre a célra mintegy 10 millió eurót irányoztak elő, és minden bizonnyal a jövő év második felében már használni tudják az épületet. A hangversenyterem azonban egy következő szakaszban készül el.

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke az ülés napirendi pontjait ismertető sajtótájékoztatón a város mezőgazdasági földterületei védelméről, rendezéséről és használatáról szóló évi programja kapcsán elmondta, ez olyan tervezet, amelyet minden évben elfogad a vkt. Erre a mezőgazdasági minisztériumnak kell jóváhagyást adnia, ami meg is történt. Ennek a programnak a legfontosabb része az állami földek bérbeadása.

— Lévén, hogy a polgárok — nagyon is helyeselhető módon — visszakapják a vagyonukat a vagyon-visszaszármaztatás folyamatában, egyre kevesebb földterülettel rendelkezik az ország, ami az is jelenti, hogy csökken a bérbe adható terület. Mivel a bérbeadásból megvalósított bevétel 40 százaléka a városnak jut, ilyen címen valamivel több mint 106 millió dináros összegre tehetünk szert, amit teljes egészében a mezőgazdasági fejlesztésekre fordíthatunk — fogalmazott a vkt elnöke, és azt is kiemelte, köszönettel tartoznak az adófizető polgároknak, illetve azoknak a gazdasági társaságoknak, amelyek szabadkaiakat alkalmaznak, és folyósítják a bérek utáni adót. — Az utóbbi megvalósulása 72,33 százalékos, a vagyonadóból származó bevétel 71,60 százalékos. A költségvetés megvalósulása pedig összességében 66 százalékos volt szeptember végéig. Azt gondolom, hogy ezek nagyon jó számok — hallottuk dr. Pásztor Bálinttól.

A városi képviselő-testület elfogadta Tomislav Žigmanovnak, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége képviselőjének a lemondását, aki a jövőben a szerbiai emberi és kisebbségjogi, valamint társadalmi párbeszédért felelős miniszteri tisztségét tölti be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..