home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Joker, a Bűn Bohóc Hercege — premier előtt
Brasnyó Zoltán
2019.09.24.
LXXIV. évf. 38. szám
Joker, a Bűn Bohóc Hercege — premier előtt

Bombaként robbant a hír, hogy Todd Phillips filmje kapta meg a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt.

Mindez azért rendkívül érdekes, mert eddig még sohasem nyert kvázi szuperhősfilm ilyen rangos elismerést, illetve azért is, mert tavaly például a netflixes Roma kapta meg ugyanezt a kitüntetést, Alfonso Cuarón filmje, mely egy komoly, vizuális szempontból szinte tökéletes, viszont igen vontatott dráma volt. Azaz valahogy jobban beleillett abba a képbe, amely a velencei fesztivál fődíjazott alkotásairól élhet avatatlan fejünkben.

A trendek, úgy tűnik, változnak, Joaquin Phoenix alakításáról pedig ódákat zengenek a kritikusok világszerte. A közönség október elején nézheti meg a Jokert, mi pedig addig is vegyük szemügyre, ki is ez a karakter valójában. A DC Comics sorozatában Batman nemeziseként 1940 áprilisában jelent meg először a képregények hasábjain, az viszont máig nem tisztázott, hogy ki találta ki ezt a karaktert. Feltűnt már képregényben, filmekben, videojátékokban és rajzfilmekben is. Hollywoodban pedig máig álomszerepként tekintenek rá, hiszen a populáris kultúra egyik — ha nem a legfontosabb — antagonistája.
 


 

A ’60-as években, az 1966-tól 1968-ig futó tévésorozatban Cesar Romero játszotta el, majd később, Tim Burton 1989. évi Batman-víziójában már az akkori színészlegenda, Jack Nicholson kapta meg a szerepet. A karakter eredettörténetét Burton jócskán megváltoztatta, ezzel pedig jókora vitákat generált a rajongók körében. Egy bűnöző, Jack Napier valamilyen vegyszerbe esik, ennek hatására pedig megőrül, és bosszút esküszik Batman ellen. A történet folytatásában pedig arra is fény derül, hogy Napier, azaz Joker ölte meg Bruce Wayne, tehát a Denevérember szüleit is — mindez persze teljesen különbözött a képregénykánontól. A film ennek ellenére nagy siker volt, sőt még folytatás is készült belőle, immár a Macskanővel (Michelle Pfeiffer) és Pingvinnel (Danny De Vito).

Jóval később következett a tragikus sorsú Heath Ledger Joker-interpretációja, a 2008-beli Sötét lovagban, mely Christopher Nolan Batman-trilógiájának második darabja volt. Ledger valósággal átlényegült Jokerré, a karakter ismeretlen előtörténete pedig csak érdekesebbé tette. Az ausztrál színész alakítása megbabonázta a nézőket, a szerep iránt tanúsított alázata és elhivatottsága karnyújtásnyira hozta a nézőkhöz az őrült bohócot. Ledger huszonnyolc évesen a toxikológiai vizsgálatok alapján „véletlen gyógyszer-túladagolásban” vesztette életét. Halála csak növelte az érdeklődést a karakter iránt, legendája és mitológiája gyarapodott.

Hollywoodban az a hír járta, hogy ez minden idők legnehezebb szerepe, mely örökre elvesz valamit a színészből. Később, 2016-ban Jared Leto az Öngyilkos osztagban nyúlt hozzá Jokerhez, de ez már kevésbé maradt emlékezetes. A Bűn Bohóc Hercege inkább egy labilis heroinfüggő és egy pszichopata keverékére emlékeztetett, bár hozzá kell tenni, hogy David Ayer rendező igyekezett új és egyedi megközelítést alkalmazni, azaz a DC Comics akkori irányvonalát a filmekben is követni. Nem lenne teljes a felsorolás, ha nem említenénk meg Mark Hamillt mint a rajzfilmes Joker szinkronszínészét, aki ebben a műfajban ugyancsak zseniálisat alkotott, máig nagy kultusz övezi a hangján megszólaló Jokert.

Most pedig Joaqin Phoenix vette át a marsallbotot. Todd Phillips rendezésében valódi eredettörténetet láthatunk majd októberben. A lila öltönyt piros váltotta fel, Arthur Flecket pedig a társadalmi kitaszítottság kergeti az őrületbe. Phoenix azt nyilatkozta, a korábbi Jokerek helyett politikai merénylők életrajzát tanulmányozta, miközben a szerepre készült. A mozi az internetes filmes adatbázis honlapján jelenleg 9,6-os pontszámmal szerepel, a kritikusok pedig Phoenix életének legjobb alakításáról írnak. A Joker a velencei diadal után valószínűleg az Oscarra is esélyes lehet, a címszereplő mellett pedig Zazie Beetz és Robert De Niro is feltűnik majd benne.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..