home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Johnson: lezárások nélkül átvészelhető az omikron-hullám
(MTI)
2022.01.05.
LXXVII. évf. 1. szám
Johnson: lezárások nélkül átvészelhető az omikron-hullám

Az omikron koronavírus-változat elterjedése a korábbi vírusvariánsoknál jóval kevesebb súlyos megbetegedést okozott, és a brit oltási kampány is rendkívül sikeres, így megvan az esély arra, hogy Nagy-Britannia újbóli teljes lezárás nélküli átvészelje az omikron okozta fertőzési hullámot - mondta keddi sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit miniszterelnök.

Sir Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója a tájékoztatón nagyon jó hírnek nevezte, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások száma sem emelkedik.

Johnson a Downing Streeten tartott kedd esti sajtóértekezleten elmondta: a brit oltási kampány kiemelkedő sikere, hogy Nagy-Britanniában magasabb arányú a lakosság védettsége, mint Európa bármely más országában.

A brit kormányfő közölte: országszerte eddig több mint 35 milliót adtak be a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető dózisából, és a 70 éven felüli korcsoportban meghaladja a 90 százalékot azoknak az aránya, akik már megkapták a harmadik oltási adagot.

A brit egészségügyi minisztérium kedd este ismertetett legújabb adatai szerint az országszerte eddig beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma megközelíti a 133,7 milliót, és a teljes felnőtt népesség csaknem 60 százaléka mindhárom dózist megkapta.

Boris Johnson a kedd esti sajtótájékoztatón kijelentette: mindez, valamint a jelenleg érvényben lévő járványellenes intézkedések megteremtik az esélyét annak, hogy Nagy-Britannia a teljes zárlat újbóli elrendelése nélkül átvészelje a jelenlegi koronavírus-fertőzési hullámot.

"Nyitva tarthatjuk iskoláinkat, és megtalálhatjuk a módját annak, hogy miként lehet együtt élni ezzel a vírussal" - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Hozzátette: ha továbbra is mindenki kiveszi részét a koronavírus terjedése féken tartását célzó erőfeszítésekből, a járvány okozta jövőbeni fennakadások messze nem okoznak majd akkora károkat, mint egy országos zárlat, amelynek pusztító hatásai lennének az emberek megélhetésére és a gyerekek boldogulási esélyeire.

A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot a koronavírus-járvány megfékezése végett, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében: a brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint 2020 második negyedévében 19,4 százalékkal, a 2020-as év egészében átlagosan 9,4 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék (GDP). A 2020 második negyedévében és az év egészében mért GDP-zuhanás egyaránt példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben. A brit hazai össztermék értéke 2020-ban a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

A kedd esti sajtótájékoztatón Boris Johnson elmondta: a szerdai kabinetülésen azt fogja javasolni a kormánynak, hogy a jelenlegi járványellenes intézkedések maradjanak érvényben. Ezt az teszi lehetővé, hogy a lakosság kész volt olyan magatartásbeli változtatásokra, amelyek révén az egészségügyi szolgálat értékes időt nyert az emlékeztető oltási adagok beadására.

A brit kormányfő hangsúlyozta: a harmadik oltási dózisok beadási kampányának december 12-én elrendelt felgyorsítása óta a kétszeresére, a korábbi 450 ezerről 900 ezer fölé emelkedett a naponta beadott harmadik adagok száma, és ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban tízmillió pótlólagos emlékeztető oltási adagot adtak be országszerte.

Johnson hozzátette ugyanakkor, hogy még mindig csaknem 9 millió azoknak a jogosultaknak a száma, akik nem adatták be maguknak a harmadik vakcinadózist, és ez azért is "szívszaggató" tény, mert közülük kerül ki a Covid-19 betegség miatt intenzív osztályokon ápolt páciensek 90 százaléka.

"Feleslegesen halnak meg emberek, mert nem adatják be maguknak az emlékeztető oltást, miközben csak erre a hétre kétmillió lefoglalható oltási időpont áll a jogosultak rendelkezésére" - mondta a brit miniszterelnök.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..