home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Jogi-nyelvhasználati konferencia Palicson
VARJÚ Sára
2013.06.18.
LXVIII. évf. 25. szám

Kétnapos joginyelv-használati tanácskozást tartott Palicson a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács. Immár tizenegyedik alkalommal került sor erre. Most a nemzetközi és a szerbiai nyelvhasználati szabályozásról és modellekről tartottak előadást vajdasági és magyarországi szakemberek.

A Nyelv — állam — jog címet viselő konferencia célja, hogy jogászfórumként szolgáljon a vajdasági magyar nyelvű bírók, ügyvédek, közigazgatásban tevékenykedő jogászok részére, illetve bővítse a részvevők szakmai, szaknyelvi ismereteit.

— Az értekezlet évről évre megújul, elindult a tudományos tanácskozás irányába. Jelenleg ez az egyetlen magyar nyelvű tanácskozás az országban, és szeretnénk ezen az úton tovább haladni. A konferencia nyitott a nyelvhasználat napi politikai kérdései iránt, ezért olyan témaköröket dolgoztunk fel, amelyeknek konkrét üzenete van szerbiai mindennapjainkkal kapcsolatban. Az elmúlt tíz évben a konferenciának csak a helyszíne maradt változatlan, tartalma évről évre változik — mondta dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a tanácskozáson, majd az elmúlt tíz év nyelvhasználatát összegezve kifejtette: továbbra is nagyon fontos a szakmai felkészültség, amely lehetővé teszi azt, hogy az emberek teljesen egyenrangúan és szabadon használhassák a hivatalokban a magyar nyelvet.

— A magyar nyelv hivatalos használatának helyzete kétségtelenül ott a legrosszabb, ahol a magyarul beszélő emberek aránya a legalacsonyabb, hiszen nagyon sok helyen hivatalos a magyar nyelv, ugyanakkor a hivatalokban jóformán nem található magyarul tudó hivatalnok, nincsenek meg a magyar nyelvű űrlapok vagy többnyelvű honlap sincsen, amelyeket igazán egyszerű lenne elkészíteni. Ezeken a helyeken nincsenek meg a törvény által előirányzott feltételek — fogalmazott az MNT elnöke.

A konferencia első napján nemzetközi esettanulmányokat mutattak be az előadók, a második napon pedig a szerbiai nyelvi jogok kérdéséről esett szó.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..