home 2023. január 28., Karola napja
Jogi dilettantizmus, tudatos félrevezetés
2015.08.29.
LXX. évf. 34. szám

Pásztor István, a VMSZ elnöke 2015. július 8-án а Hét Napnak a következőket nyilatkozta: „Egészen biztos, hogy a Szabadkai Rádió — félreértés ne essék, mi csak a magyar adásban vagyunk érdekeltek — és a Topolyai Rádió esetében már van megoldás, és amikor eljön az ideje, le fogjuk tenni az asztalra. Vannak olyan elemek, amelyeket még meg kell erősítenünk, és amíg nincs minden végigbeszélve a döntéshozókkal, addig nem akarom nyilvánosságra hozni.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke 2015. július 8-án а Hét Napnak a következőket nyilatkozta: „Egészen biztos, hogy a Szabadkai Rádió — félreértés ne essék, mi csak a magyar adásban vagyunk érdekeltek — és a Topolyai Rádió esetében már van megoldás, és amikor eljön az ideje, le fogjuk tenni az asztalra. Vannak olyan elemek, amelyeket még meg kell erősítenünk, és amíg nincs minden végigbeszélve a döntéshozókkal, addig nem akarom nyilvánosságra hozni.”

A „megoldás” az elmúlt héten a közvélemény asztalára került. Egy újabb botrány kíséretében. A VMSZ elnökének közbenjárására a napokban a Vajdasági RTV igazgatója felmondta azt a szerződést, amely alapján a Szabadkai Rádió Magyar Szerkesztősége 2008. óta használta a 89,6 MHz-es közszolgálati frekvenciát. A Vajdasági RTV azért veszi el szeptember 14-től a 89,6 MHz-es frekvencia használati jogát a Szabadkai Rádiótól, hogy egy újabb szerződéssel a Pannon RTV-nek engedje át.

A frekvenciaátadási folyamattal párhuzamosan a VMSZ elnöke ígéretet tett a Szabadkai Rádió Magyar Szerkesztőségének, hogy a Pannon RTV-hez átkerülő 89,6 MHz-es frekvencián, Szabadkai Magyar Rádió néven folytathatják a sugárzást, a megszokott tartalommal és hangzásvilággal. Az elképzelés értelmében a Szabadkai Rádió Magyar Szerkesztőségének valamennyi munkatársa, a szerkesztőségi önállóságot megtartva, a Pannon RTV alkalmazásába került volna át.

A Szabadkai Rádió Magyar Szerkesztősége, két újságíró és egy marketinges munkatárs kivételével, elutasította a „megoldást”. Azért döntöttek így, mert kiderült számukra, hogy jogi és újságírói-szakmai szempontból is félrevezették őket.

A VMSZ elnöke egy olyan jogi úton indult el, amelyről jogászként tudnia kellett (volna), hogy többszörösen törvénytelen. A Vajdasági RTV 89,6 Mhz-es közszolgálati frekvenciájának használati joga nem engedhető át jogszerűen a Pannon RTV-nek. A frekvenciaátruházás részben azért törvénytelen, mivel a Pannon RTV jogi formáját tekintve magánintézmény. A Pannon RTV működtetője a Pannónia Alapítvány, amelynek alapítója kilenc magánszemély és a Magyar Nemzeti Tanács. Emellett a Pannon RTV műsorszolgáltatói státusát tekintve kereskedelmi műsorszolgáltató. Magánintézménynek minősülő kereskedelmi műsorszolgáltatóra semmilyen körülmények között nem ruházható át jogszerűen egy közszolgálati frekvencia használati joga.

A VMSZ elnöke a Szabadkai Rádió Magyar Szerkesztőségét újságíró-szakmai szempontból is megtévesztette. Egy olyan szervezeti megoldást (szerkesztőségi önállóságot) ígért, amelyhez a Pannon RTV-ben nincsenek meg sem a szervezési, sem a műszaki feltételek.

A „megoldásról” nem tárgyalt sem a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottsága, sem a Pannon RTV Igazgató Bizottsága. Ráadásul, a VMSZ elnökének újabb botrányos ügykezelése olyan hangulatot teremtett Szabadkán, mintha a Szabadkai Rádió alapítója, azaz Szabadka Városa és a város polgármestere kizárólag a Magyar Szerkesztőség jövőjét tartaná fontosnak, a szerb és a horvát szerkesztőség, valamint a műszaki személyzet sorsa iránt pedig közömbös lenne. A „megoldással” a VMSZ elnöke a Pannon RTV vezetőit is lehetetlen helyzetbe hozta. A Pannon RTV vezetőinek olyan módon kellett volna a Szabadkai Rádió Magyar Szerkesztőségének munkatársait a Pannon RTV-be átvenni, ami felborította volna a Pannon RTV teljes működési rendjét.

A  tájékoztatás területe az MNT négy hatáskörének egyike. A Szabadkai Rádió ügyében az Magyar Nemzeti Tanács elnöke semmit sem tett az elmúlt 10 hónapban. Szakmailag inkompetens módon járt el ezúttal is. Történt ez annak ellenére, hogy a Szabadkai Rádió egész napos magyar műsorának, továbbá a temerini, zombori, nagybecskereki és nagykikindai magyar rádióműsornak a továbbélését célzó megoldás tervezete, amelyet a Magyar Szerkesztőség főszerkesztője dolgozott ki, hónapok óta ott áll az MNT elnökének asztalán.

A Magyar Mozgalom ezért felszólítja a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, hogy:

1. Haladéktalanul kezdeményezzen tárgyalást az Elektronikus Médiumok Szabályozó Testületének (REM) a vezetőivel a Szabadkai Rádió Magyar Szerkesztőségének főszerkesztője által kidolgozott tervezet megvalósíthatóságának jogi kérdéseiről;

2. Az Elektronikus Médiumok Szabályozó Testülete (REM) jogi álláspontjainak ismeretében a Magyar Nemzeti Tanács sürgősségi eljárással tárgyalja meg tervezetet és foglaljon állást arról.

A Magyar Mozgalom kész mindennemű jogi segítséget megadni a Magyar Nemzeti Tanácsnak a Elektronikus Médiumok Szabályozó Testületével folytatandó tárgyalások során.

Szabadka, 2015. augusztus 29.

a Magyar Mozgalom Ideiglenes Ügyvivői Testületehttp://hetnap.rs/cikk/Nem-lesz-partszakadas-19884.html

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közlemény rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..