home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Jobbító szándékkal a közösségért
CSIPAK Levente
2012.10.31.
LXVII. évf. 44. szám
Jobbító szándékkal a közösségért

Fiatalok kezdeményezéseit karolta fel az Ifjúsági és Sportminisztérium, amikor elindította a Mladi su zakon elnevezésű programját.

Ennek a lényege, hogy olyan kis összegű projektumokat helyeznek előtérbe, amelyekkel a fiatalok szeretnék jobbá tenni a közösségüket. Ezért a regisztrált civilszervezeteken kívül a fiatalok nem bejegyzett csoportjait is támogatják. Az észak-bánáti körzetben a program erőforrásközpontja a csókai Active Független Ifjúsági Szervezet volt.
— A pályázatot minden létező módszerrel igyekeztük népszerűsíteni, szórólapokat és plakátokat nyomtattunk, sajtótájékoztatót szerveztünk, és még a kisbírókkal is kidoboltattuk Nagykikindától Adáig minden településen. A pályázóknak először csak néhány mondatban kellett bemutatniuk az ötletüket, majd a legjobbak beküldői pályázatírói képzésen vettek részt, ezután pedig egy összetettebb pályázati űrlapot kellett benyújtaniuk. Ezek közül végül nyolcat választottunk ki támogatás céljából — hallottuk Márki Tamástól, az Active Független Ifjúsági Szervezet képviselőjétől.
Az első az egyházaskéri fiatalok nem bejegyzett csoportjának pályázata volt: pályamunka gyanánt bemalterozták a helyi ifjúsági ház külső és belső falait, valamint focibajnokságot és bulit szerveztek a helyi fiataloknak.
A második támogatott projektum a csókai Szent Száva Művelődési Egyesület Dance with us elnevezésű rendezvénye volt. Ez abból állt, hogy Csóka központjában népviseletben felvonultak a Szerbia minden tájáról érkező néptáncosok, utána pedig táncbemutatót tartottak a színházteremben.
A csókai középiskola diákönkormányzata szervezte a The beauty of diversity nevű eseményt, mely a nemzetek közötti viszonyt kívánta javítani az iskolában. A rendezvény részeként a magyar diákok pörköltet főztek, a szerbek pedig babot, majd elmondták egymásnak az ételek receptjét a másik nemzet nyelvén. Közben egymás népdalait és táncait tanulták, valamint kiállítást szerveztek a szerb és a magyar nemzet közös múltjáról. Bemutatták az Altató című dokumentumfilmet magyarul és szerbül is, azonkívül fotókiállítást rendeztek a vajdasági magyar nemzeti szokások témakörből.
Az adai középiskola diákönkormányzata sem tétlenkedett, tagjai az iskola sportpályáit tették rendbe. Szaktanáraik segítségével megjavították és befestették a focikapukat is, valamint új labdákat és hálókat vásároltak.
A Zentai Ifjúsági Szervezet Együtt a Tiszáért jelszóval önkéntes munka keretében megtisztította a folyó partját, tagjai előadásokat hallgattak a folyók és csatornák tisztaságának fontosságáról, kétnyelvű szórólapokkal népszerűsítették a folyók védelmét, valamint horgászversenyt szerveztek.
Az adai IFIX Ifjúsági Szervezet tagjai az önkéntességre és az önkéntesség fontosságára tanították az érdeklődőket, különféle szórakoztató és sportrendezvényeket tartottak az adai általános iskolában, röplapok útján népszerűsítették az önkéntességet, és jótékonysági koncertet hirdettek.
A törökkanizsai középiskola diákönkormányzata különféle, a szenvedélybetegségek, a sztereotípiák és az előítéletek témában tartott műhelymunkákra hívta az érdeklődőket. A megmozdulás során rendbe tették iskola utcai frontját és az iskolaudvart, valamint röplabda- és focitornát szerveztek.
A csókai Junior Team nem bejegyzett ifjúsági csoport — az idősebbek szakmai segítségével — teraszt épített a fiataloknak a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület udvarában.
— Nagyon elégedettek vagyunk a fiatalok teljesítményével, mert valóban sikerült közösségeiket a helyes irányba terelniük. A terveink szerint jövőre is jelentkezünk az erőforrásközpontnak, és reméljük, akkor is ugyanilyen büszkék lehetünk majd az átadott és támogatott projektumokra — osztotta meg velünk véleményét Mészáros Róbert, az Active Független Ifjúsági Szervezet elnöke.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..