home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Jobb robogók a piacon (2.)
Lábadi Loránd
2020.08.13.
LXXV. évf. 32. szám
Jobb robogók a piacon (2.)

A robogók osztályában is találhatunk minőségi és kevésbé megbízható modelleket. Az utóbbiak lehet, hogy ugyanattól a gyártótól származnak, mint a kiemelten jó termékek, csak van egy drágább és egy olcsóbb változatuk. Ezzel a furcsa üzleti megoldással valójában szinte mindenkinek van lehetősége egy ismert típusból venni. A vásárlók azonban minden évben véleményt nyilvánítanak arról, hogy melyik márka és azon belül melyik modell a legrosszabb, illetve a legjobb. Az általános vélemény már évek óta az, hogy a kínai robogók a leggyengébb minőségűek, míg az ismert, nagy gyártók csak jó gépeket dobnak a piacra. Ezzel lehet egyetérteni vagy nem, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a kínai nem minden esetben gyenge minőség, sőt vannak típusok, melyek a megbízható kategóriába is bekerültek.

A Yamaha NMAX 125 hossza 1955 mm, szélessége 740 mm, magassága 1115 mm, az ülés magassága pedig 765 mm. A motor egyhengeres, négyütemű, folyadékhűtéses, négyszelepes, 125 cm3 hengerűrtartalommal. A maximális teljesítménye 9 kW, az üzemanyag-fogyasztása 2,3 l/100 km. A fékek elöl is, hátul is hidraulikus rendszerűek. Ez is egy kisebb modell, viszont megbízható, de ez nem is kérdés, mivel a Yamaha mindig is ügyelt a tökéletes összeszerelésre. A 250 cm3-es hengerűrtartalom már a nagyobb robogókat jelzi, melyek nemcsak erősebb erőforrással vannak felszerelve, hanem maga a váz kidolgozása is más. Nagyobb sebességre és terhelésre képesek, mert jelentős mérnöki munka áll mindegyik kész motor mögött.

A Honda Forza 300 több átalakításon esett át, ami minden új modellnél másban nyilvánul meg. Ezek a módosítások lényegében nem mindig észrevehetőek, de a szemfüles vásárlónak feltűnnek. A jármű hossza 2140 mm, szélessége 755 mm, magassága 1470 mm, öntömege 182 kg, az ülés magassága pedig 780 mm. Az erőforrás egyhengeres, négyütemű, négyszelepes, a hengerűrtartalom 279 cm3. A maximális motorteljesítmény 18,5 kW, az üzemanyag-fogyasztás 3,3 l/100 km. Az elektromos önindító és az automata váltó az alapfelszerelés részei, a biztos fékezésről elöl-hátul féktárcsa gondoskodik. A nagy méretű plexi beállítását egy villanymotor végzi, ez a funkció a kormányon elhelyezkedő gomb segítségével hozható működésbe. A nagyon pontosan megtervezett és összeszerelt gépről csak pozitívumokat tudunk mondani. Több modell is szerepel a termékpalettán, és a különböző műszaki megoldások alapján lehetőség van a legmegfelelőbb kiválasztására.

A Suzuki sem szeretne lemaradni, ezért piacra dobta a Suzuki Burgman 400 nevű járművét. Hossza 2235 mm, szélessége 765 mm, magassága 1350 mm, öntömege 215 kg, az ülés magassága pedig 755 mm. A hengerűrtartalom 400 cm3, a motor teljesítménye 31 lóerő (23 kW), míg az üzemanyag-fogyasztása 4,3 l/100 km. A furcsaság talán a hátsó ülés magassága, mert az utas semmilyen védelmet nem kap a menetszéltől, a súlypontja pedig egy kissé magasan van. A Suzuki Address egyhengeres, négyütemű, léghűtéses, a hengerűrtartalma 113 cm3, a motor teljesítménye 9 lóerő (6,5 kW), az üzemanyag-fogyasztása 2,1 l/100 km. Hossza 1845 mm, szélessége 665 mm, magassága 1095 mm, öntömege 100 kg, az ülés magassága pedig 755 mm. Elöl tárcsa, hátul dob a fékrendszer típusa. Ez a modell kisebb az előzőnél, tehát van választási lehetőség, ami a motorteljesítményt és a méretet illeti.

Egy újdonság a nagyok között a SYM Joyride 200i, melynek hossza 2100 mm, szélessége 760 mm, magassága 1390 mm, öntömege 164 kg, az ülés magassága pedig 760 mm. A motor egyhengeres, négyütemű, 175,3 cm3 hengerűrtartalmú, a végsebessége 114 km/h. A fékek elöl is, hátul is tárcsásak. A robogó nagyon szép külsőt kapott, és valóban hihetetlen, hogy bekerült a nagyok csoportjába.

A robogók családjából a BMW sem maradhat ki, a német gyáróriás ebben a kategóriában is sikeresen szerepel. Az egyik modell a BMW C 650 GT, mely kéthengeres, négyütemű, vízhűtéses, és mindenképp a jobb robogók közé tartozik a 647 cm3-es hengerűrtartalmával és a 60 lóerős (44 kW-os) maximális motorteljesítményével. Hossza 2218 mm, öntömege 243 kg, végsebessége 175 km/h, üzemanyag-fogyasztása 4,8 l/100 km, az ülés magassága pedig 780 mm. A biztonságos megállásról elöl is, hátul is tárcsafékek gondoskodnak. Ülésfűtéssel és fedélzeti számítógéppel, továbbá elektromos plexivel is kapható. Ezekkel a műszaki adatokkal lehet, hogy nem a legjobb, de a megbízhatóság szempontjából a legjobbak között van a helye.

Az erősebb robogók családja is, mint láthatjuk, tartogat némi meglepetést, de így a jó. Az eddig csak fél füllel hallott márka is szerepel a legjobbak között, de mivel valóban megbízható, ezért aki olcsóbb, de jó minőségű robogót szeretne vásárolni, az így megteheti. A felsorolásba nem fértek be a már régóta közismert gyártók, de tény, hogy mindenkinek megvan a kedvenc márkája, melyről nem lehet lebeszélni, ezért mindenki maga döntsön.

(Vége)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..