home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Jobb robogók a piacon (1.)
Lábadi Loránd
2020.08.05.
LXXV. évf. 31. szám
Jobb robogók a piacon (1.)

A robogók osztályában is találhatunk minőségi és kevésbé megbízható modelleket. Az utóbbiak lehet, hogy ugyanattól a gyártótól származnak, mint a kiemelten jó termékek, csak van egy drágább és egy olcsóbb változatuk. Ezzel a furcsa üzleti megoldással valójában szinte mindenkinek van lehetősége egy ismert típusból venni. A vásárlók azonban minden évben véleményt nyilvánítanak arról, hogy melyik márka és azon belül melyik modell a legrosszabb, illetve a legjobb. Az általános vélemény már évek óta az, hogy a kínai robogók a leggyengébb minőségűek, míg az ismert, nagy gyártók csak jó gépeket dobnak a piacra. Ezzel lehet egyetérteni vagy nem, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a kínai nem minden esetben gyenge minőség, sőt vannak típusok, melyek a megbízható kategóriába is bekerültek.

A KEEWAY Urbanblade 50 4T-nél egyhengeres, négyütemű, 50 cm3-es, benzinüzemű erőforrás adja a meghajtást. Hossza 1925 mm, szélessége 680 mm, magassága 1100 mm, öntömege 97 kg. A váz speciális acél, az első felfüggesztés teleszkópos hidraulikus, a hátsó pedig hidraulikus lengéscsillapító, az első fék tárcsafék, a hátsó viszont dobfék. Az indítás történhet elektromos önindítóval vagy berúgókar segítségével. A szép külső egy megbízható járművet takar, mely az egyik legjobb osztályzatot kapta a kínai robogók közül.

A SYM Symphony SR 50 a Sanyang Industry Co. Ltd modellje, röviden csak SYM az egyik legtöbbet eladott márka a világon. A robogók gyártására különösen odafigyelnek, mivel szeretnének még hosszú ideig az élmezőnyben maradni, ami idáig sikeres volt. A Symphony SR hossza 2000 mm, szélessége 690 mm, magassága 1125 mm, tömege 100 kg. A motor egyhengeres, négyütemű, 49,5 cm3 hengerűrtartalmú, a maximális 3,1 lóerőt akár hosszabb távon is tudja tartani. A nagyobb hengerűrtartalmú robogók gyártásában is kiemelkedő helyen van, és a legjobbak között tartják számon.

A Suzuki Burgman 125 a nagyobb robogók csoportjába tartozik. Hossza 2055 mm, szélessége 740 mm, magassága 1355 mm. Az egyhengeres, négyütemű, folyadékhűtéses, benzinüzemű motor 125 cm3 hengerűrtartalmú és 11 lóerős (8 kW). Az első felfüggesztés teleszkópvilla, tekercsrugó, míg hátul lengővilla és tekercsrugó megoldású. Elöl és hátul tárcsafék gondoskodik a biztos megállásról. A vezetőt magas plexi szélvédő óvja, továbbá markolatfűtés teszi kellemesebbé a kormányzást. Az üzemanyag-fogyasztása 3 l/100 km. A Suzuki robogók széles palettája lehetőséget ad mindenkinek, hogy kedvére válasszon modellt a széles kínálatból.

A Honda Forza 125 egy nagyon ismert modell, mely meghódította a világot. Hossza 2135 mm, szélessége 750 mm, magassága 1450 mm, a menetkész tömeg 159 kg. A benzinüzemű motor 125 cm3-es, egyhengeres, négyütemű, folyadékhűtéses. Az első és a hátsó féktárcsa maximális fékezést tesz lehetővé, az első felfüggesztés teleszkópos, hátul lengővilla és tekercsrugó található. A váz speciális acélcsőből áll. A Honda SH125 i erőforrása 124,8 cm3 hengerűrtartalmú, folyadékhűtéses, négyszelepes, négyütemű, és a maximális 12,5 lóerő leadására képes. Az üzemanyag-fogyasztása 2,2 l/100 km, de erre az alapjárat-leállító rendszer is nagy hatással van. A 7 literes benzintartály a padlólemez alatt helyezkedik el, ami lehet, hogy nem éppen a legjobb megoldás, de a tervezők biztosan figyelembe vettek minden biztonsági követelményt, és csak ezek után döntöttek így. A speciális acélcső váz nagyon sok olyan részt tartalmaz, amely rakodótérként hasznosítható. Az aerodinamika nagyon lényeges, a külső vonalvezetés szigorúan követi a szabályait, ezért is jobb e jármű gyorsulása, illetve alacsonyabb az üzemanyag-fogyasztása.

A Vespa Primavera 125 3V E4 a 2020. év egyik legjobb robogója, mely a régi vonalvezetés szerint készült ugyan, de a mai követelményekhez alkalmazkodó részletek is láthatóak rajta. A motor egyhengeres, négyütemű, 49 cm3-es, benzinüzemű, végsebessége 95 km/h, öntömege 125 kg. Teljesítménye 12 lóerő, ami egy nagyon erős motorkerékpárt eredményezett, és vezetése így nem olyan egyszerű, mivel a hirtelen gázadás bizony balesetveszélyes is lehet, ezért csak lassú indulás ajánlott. A végsebesség akár hosszabb távon is tartható, a biztonságos fékezésről az első keréken a tárcsa, míg a hátsón dobfékrendszer gondoskodik. A Vespa Primavera 50 4T 3V E4 szintén az idei év talán legszebb modellje, melynek motorja egyhengeres, négyütemű, 49 cm3 hengerűrtartalommal. A motor teljesítménye 4 lóerő, öntömege 121 kg, tehát egy kicsi, de nagyon mozgékony robogó. Fékrendszere megegyezik a nagyobb testvérnél alkalmazottal.

Az elektromos robogóknál az ismert márkák közül a Peugeot hozza a legújabb és a legdivatosabb modelleket, mint amilyen az e-Vivacity is. Az egy töltéssel megtett hatótávolsága 40 km (45 km/h sebességgel), illetve 60 km (25 km/h sebességgel). A motor teljesítménye 4 lóerő (3 kW), a töltési idő 3 óra, a robogó öntömege 115 kg. A másik modell az e-Ludix, melynek hatótávolsága 50 km, a maximális sebessége 45 km/h. A motor teljesítménye 3,4 lóerő (2,5 kW), öntömege 85 kg, a töltési idő 4 óra.

Az említett modellek mind a legjobb robogók közé tartoznak, de vásárláskor a már megszerzett tapasztalatokat és információkat vegyük figyelembe, azaz olyan járművet válasszunk, amely közismerten megbízható. Biztosan különbség van az árban, de ez nem véletlen, hiszen az ár a legtöbb esetben a minőség függvénye.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..