home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Jó tudni, mi van a földben
Tóth Péter
2016.08.14.
LXXI. évf. 32. szám
Jó tudni, mi van a földben

Aratás után most a tarlóhántás időszakában vagyunk. Ez a megfelelő periódus, amikor a talaj termőképességének vizsgálatát is el lehet végeztetni. A topolyai önkormányzat a költségvetésben 1,85 millió dinárt különített el ilyen célokra, így a gazdák ingyenesen végeztethetik el az analízist.

Véget ért az aratás. Régen termettek ilyen jól a kalászosok az egyébként termékenynek számító délvidéki földeken. A bácskai átlagot külön nem számították ki a statisztikusok, de valószínűleg elérheti vagy akár meg is haladhatja a 6 tonnát hektáronként. Összességében az egész ciklus idején kedvező volt az időjárás, de a végén a májusi esők tették fel az i-re a pontot, igazolva a népi bölcsességet, mely szerint a májusi eső aranyat ér. A hozamok mellett a termés minősége is kiváló, a hektolitersúly sok esetben eléri a 80 kilogrammot. Jellemzően azonban az elszámolások alkalmával az idén a minőséget nem veszik figyelembe, ellentétben azokkal az évekkel, amikor gyengébb kvalitású gabona termett, és a minősítés alapján le lehetett vonni bizonyos százalékot a súlyból.

A gazdák már a következő ciklusra gondolnak. Megkezdték a tarlóhántást, ahogy ezen a vidéken mondják, az ugarolást. A szakemberek szerint ajánlatos ilyenkor elvégezni a talajmintavételt és kielemeztetni a talaj termőképességét. A gazdálkodók ugyanis ilyen adatok birtokában tudni fogják, hogy esetleg milyen hatóanyagokat kell pótolni, illetve elkerülhetik a felesleges költségeket, ha valamit mégsem kell pótolni. A topolyai önkormányzat — más vajdasági önkormányzatokhoz hasonlóan — a községi költségvetésben előirányzott eszközökből fedezi a talaj termőképességének kivizsgálását, így az a gazdálkodók számára ingyenes.

Az analízist a topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat laboratóriumában lehet elvégeztetni. A községi költségvetésben 1,85 millió dinárt különítettek el erre a célra. Barcsik Márta növényvédő szakember, a szolgálat szakembere elmondta, hogy a pontos laboratóriumi talajvizsgálati eredmények alapfeltétele a szakszerű, szabványos, a szakmai szempontok betartásával elvégzett mintavétel, melynek célja mindig az egy-egy területre jellemző átlagminta vétele kell hogy legyen. A talajtulajdonságok és a tápanyagtartalom meghatározására tehát csak a szakszerűen vett minta alkalmas. Egy átlagminta öthektárnyi területről nyújt információkat. Az önkormányzat is öthektáronként ismeri el a költségeket. Egyébként a talaj termőképességének analízise 2160 dinárba kerül forgalmi adóval együtt. Ha egy parcella területe meghaladja az öt hektárt, akkor is öthektáronként kell analizálni. A szántóföldi kultúrák esetében a megművelt rétegből, tehát 30 centiméteres mélységből kell mintát venni. A művelet során úgy kell eljárni, hogy a vizsgálandó területről a részmintákat az elképzelt átló mentén vagy cikcakk vonalban vesszük. Legalább 10-20 pontról ajánlott mintát begyűjteni, a műveletet ásóval lehet elvégezni. A kiemelt részmintáknak hozzávetőlegesen azonos tömegűnek kell lenniük. Mintegy fél kilogrammnyit kell egy-egy helyen kiemelni, majd az így összegyűjtött mintákat homogenizálni, vagyis alaposan összekeverni. Végül ebből kell kiemelni a mintegy 1-1,5 kg tömegű átlagmintát, melyet felcímkézve egy polietilén zacskóban kell a laborban átadni, ahol ki kell tölteni egy formanyomtatványt is, melybe be kell írni a termelő adatait.

A bácskai földek általános jellemzőivel kapcsolatban Barcsik Márta elmondta, a művelt területek esetében nehéz általánosítani, hiszen előfordul, hogy egymáshoz egészen közeli parcellák földmintái is igen eltérő összetételűek. Ha mégis általánosítani kell, akkor azt lehet mondani, hogy Közép-Bácskában, a Telecskai-dombok környékén a földek a növények számára hasznosítható formában előforduló foszforban szegények. Káliumból viszont általában elegendő mennyiségű szokott lenni a talajban. A harmadik fontos elem, a nitrogén pedig úgynevezett mozgékony összetevő. Mennyisége év közben is gyakran változik az időjárás függvényében.

A talaj termőképességének ingyenes vizsgálatával kapcsolatban bővebb tájékoztatás a Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat épületében kapható, Topolyán, a Fő utca 103. alatt munkanapokon 7-től 14 óráig, illetve a 024/714-121-es telefonszám 14-es számú mellékén Dragan Kljajićtól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..