home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
„Jó nekünk itt!”
Kónya-Kovács Otíla
2017.12.20.
LXXII. évf. 50. szám
„Jó nekünk itt!”

Advent első vasárnapján ünnepi szentmisén nyitotta meg Msgr. dr. Német László megyés püspök az egyházmegyei zsinatot.

A hívők egész Bánát területéről érkeztek, hogy részt vegyenek a nagybecskereki székesegyházban megtartott ünnepségen.

A zsinatot megnyitó dekrétumában a főpásztor a következőket olvasta fel:

— Egyházmegyei zsinatunk elsődleges feladata mindannyiunk hitbeli megújulása, az Isten szeretetében való elmerülés és az embertársi szeretetben való megerősödés. Zsinatunk célja, hogy egyházmegyénkben egyre többen az evangélium örömhíréből forrásozó, tettre kész lelkülettel, Péter apostol szavaival megvallják: „Jó nekünk itt!” (Lk. 9,33). Ezt a reményteli törekvésünket fejezi ki zsinatunk mottója is. Egyházmegyei zsinatunk egy hároméves kegyelmi idő, egy intenzív munkafolyamat, mely akkor igazán eredményes, ha mindannyian bekapcsolódunk. Az együtt imádkozás, az együtt gondolkodás, a beszélgetések szent ideje ez. A közös útkeresés ideje, egy szebb és egyre inkább krisztusibb jövő érdekében, egy nyitott, befogadó és szerető Egyház felé. A „Jó nekünk itt!” zsinati mottó valósuljon meg az életünkben is!

Az ünnepi szentmise keretében a püspök atya kiosztotta a zsinati bizottságok tagjainak a megbízatást. Külön bizottságokat alakítanak, melyek az evangelizációval, a gyermekekkel és az ifjúsággal, a családokkal, a papokkal és a szerzetesekkel, illetve a világiakkal, valamint a sajátos csoportokkal foglalkoznak, emellett az ökumenizmus, az anyanyelvi pasztoráció, az egyházi média, az anyagi javak és a struktúrák feladatait is külön bizottságok vizsgálják.

A pancsovai Mészáros István, aki a családokkal foglalkozó bizottságban segíti majd az egyházmegyét, hangsúlyozta, hogy az elvándorlás igencsak nagy mértéket öltött vidékünkön. Erre próbálnak találni valamilyen megoldást. Legfőképpen azon fáradoznak majd, hogy akik elmennek, azok vigyék magukkal hitüket is, akik pedig maradnak, azokat mindenképp szeretnék felkarolni.

A muzslyai Halmai Ágnes is ugyanebben a bizottságban kapott megbízatást. Mint mondta, kezdenek kiürülni a templomaink, és hogyha körülnézünk, úgy látjuk, hogy nyolc-tíz családnál több nem jár a szentmisékre, és nem is igazán gyakorolja a hitét. Nagyon nagy feladatunk lesz a zsinat alatt, hogy valamiképp megpróbáljuk felkarolni ezeket a családokat, illetve gondoskodjunk az ittmaradásukról.

A világiakkal foglalkozó bizottságban kapott feladatot a pancsovai Mészáros Teodóra. Mivel az egyházmegyében többségben vannak a világiak, azt próbálják a három év alatt kivizsgálni, milyen módon tudnak hozzájárulni az egyházmegye munkájához, hogyan segíthetik a hívek felé való fordulást, esetleg hogyan tudnák hozzájuk is eljuttatni az örömhírt.

Dr. Csiszár Klára pasztorálteológus, a zsinat teológiai tanácsadója kifejtette, a most kezdődött folyamat lényege, hogy az egyházmegyében élő hívők hozzászólhatnak ezekhez a témákhoz. A véleményeket az illetékes bizottságok tagjai összesítik, majd beépítik abba a dokumentumba, amelyet a zsinati folyamat végén a püspök atya által kinevezett zsinati tagok megvitatnak, megszavaznak és zsinati dokumentumjavaslatként átnyújtanak az egyházmegye főpásztorának. Az ő feladata megfontolni és eldönteni, hogy a zsinatot követő években az egyházmegyében milyen lépésekben kívánja megvalósítani a zsinati eredményeket.

A szentmise végén a jelenlevők kivonultak a Szabadság térre, majd az egyházmegyei zsinat logóját ábrázolva mécsesekkel a kezükben alakították ki a nyitott szív formát.

A Nagybecskereki egyházmegye első zsinatja a 2020. szeptember 20-a és 23-a között zsinati napokkal ér véget.


A szerző felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..