home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Jó hír a sebészeti osztályról
Tóth Lívia
2017.01.20.
LXXII. évf. 2. szám
Jó hír a sebészeti osztályról

A Zentai Közkórház nemcsak a helybelieket szolgálja, hanem mintegy 100-150 000 embert, hiszen a vonzáskörzetéhez tartozik Ada, Törökkanizsa és Csóka, valamint Magyarkanizsa község egy része, de akár az óbecsei vagy a topolyai lakosok is választhatják ezt az egészségügyi intézményt.

Dr. Miodrag Mrkšić, a Zentai Közkórház sebészeti osztályának vezetője egy kissé szabadkozva fogadta az újságírókat, jó hírt akart ugyanis az érdeklődők tudomására hozni. Félig viccesen, félig komolyan jegyezte meg, hogy tudja, manapság inkább a tragédiáknak, gyilkosságoknak van keletjük a médiában, de reméli, az általuk elért eredményről is szívesen olvasnak, hallanak az emberek.

A sajtóbejelentés apropója az volt, hogy nemrégiben önállóan, külső szakmai segítség nélkül végeztek laparoszkópos jobb oldali vastagbélműtétet a kórház sebészetén — daganat miatt eltávolították a vastagbél egy részét —, ami igen nagy előrelépés az intézmény életében. A beszélgetésen jelen volt a páciens, a hetvenkét éves adai Patyi György is. Örömmel újságolta, hogy a beavatkozás kiválóan sikerült, már másnap fel tudott kelni, egy hét után pedig hazatérhetett. Azóta is jól érzi magát, rendkívül elégedett mind az orvosok, mind a nővérek munkájával.


A sikeres csapat az igazgatóval és a pácienssel (a szerző felvételei)

— A zentai kórházban már több mint húsz éve végzünk laparoszkópos műtéteket — vázolta a helyzetet dr. Mrkšić. — Epeműtétekkel kezdtük, 2016 decemberének végéig 5347 ilyen jellegű beavatkozás van mögöttük. Az utóbbi két évben laparoszkópos vakbélműtétet is vállalunk. Tavaly 70 vakbél-operációnk volt, 24-et, vagyis a harminc százalékát laparoszkópos módszerrel hajtottuk végre. Ez az arány más kórházakra nem jellemző.

A laparoszkópia olyan endoszkópos, úgynevezett betekintő beavatkozás, amely során a hasüregben és a medenceüregben történő elváltozásokat a has felnyitása nélkül diagnosztizálják és gyógyítják. Mivel nincsenek nyitott, lassan gyógyuló vágások, a páciensek lábadozási ideje jóval rövidebb, például egy laparoszkópos epeműtét esetében csak 48 órát kell a kórházban tölteni.

— Folytatni és fejleszteni szeretnénk ezt a metódust, mert a páciensek is igénylik, hiszen maguk is látják, hogy ez mennyivel jobb módszer. A jövőben szeretnénk a jobb és a bal oldali vastagbélműtéteket, a végbélműtéteket, valamint a lágyék- és hasfalsérvműtéteket is ilyen módon végezni. Az utóbbira már beadtuk a kérelmet a minisztériumba, reméljük, hamarosan megérkezik a jóváhagyás. A megfelelő tudás és a kellő számú szakember már most rendelkezésünkre áll, néhány műszer viszont még hiányzik. Több mint tíz évig harcoltunk azért, hogy megkapjuk ezeket a speciális „varrógépeket”, staplerokat, melyek alkalmazásával már nincs szükség a bemetszések kézi varrására.

Az új lehetőségekről igyekszünk minden fontos információt eljuttatni a betegekhez. Például az epeműtétek 97 százalékát már laparoszkóppal végezzük, a maradék 3 százalék esetében pedig azért nem ezzel a módszerrel műtünk, mert nem is lehet. Ugyanígy a vastagbéldaganatos betegek mindegyikét sem lehet laparoszkóppal műteni, és az is fontos, hogy a bajt idejében diagnosztizálják — hallottuk dr. Mrkšićtől.

A zentai kórházban az elmúlt időszakban mintegy ötven orvos sajátította el a laparoszkópos módszert. Ők nemcsak egész Szerbiából, hanem Montenegróból, Boszniából és Koszovóról is érkeztek.

A doktor úr azt is elmondta, hogy a Zentai Közkórház sebészeti osztályán jelenleg kiváló orvosgárda dolgozik. Van két fiatal kollégájuk, aki nemrég fejezte be az egyetemi tanulmányait, ketten pedig szakosításon vannak.

— Most, amikor állandóan orvoshiányról hallunk, mert a fiatal szakemberek külföldön keresik a boldogulásukat, örömmel számolhatok be arról, hogy nálunk nem ez a helyzet. A két ifjú kolléga Magyarországon tanult, nyitva állt az út előttük, mehettek volna a világ bármely pontjára, de mégis a szülőföldjüket és ezt a kórházat választották. Úgy gondolom, sokan példát vehetnének róluk.

Dr. Kormányos András, az egyik fiatal sebész szerint azért különleges a zentai kórház sebészeti osztálya, mert az orvosok több egyetemen — Újvidéken, Belgrádban, Szegeden — végezték a tanulmányaikat, és a csapat minden tagja magával hozta az ott szerzett tapasztalatot. Hozzáfűzte, egyelőre itt képzeli el a jövőjét, és reméli, meglesznek a körülmények a fejlődéshez és a tudás gyarapításához.

Dr. Vasas Mihály igazgató rendkívül büszke a sebészeti osztály csapatára, mely évente 1200-1300 műtétet végez el. Az elhangzottakhoz hozzátette, hogy a laparoszkópos beavatkozások korábban sokba kerültek, de most már a betegsegélyező terhére végzik őket, vagyis a páciensek számára nem járnak rendkívüli költséggel.

A Zentai Közkórház tavaly a többi közt egy új központi sterilizátor beszerzésére kapott támogatást a tartománytól, mert az eddig használatban levő gép még 1970-ben készült. A fejlesztési tervek között az új onkológiai osztály felépítése, a tüdőosztály felújítása és egy CT-berendezés beszerzése is szerepel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..