home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Jó helyen vagyunk itt
Zvekán Péter
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Jó helyen vagyunk itt

Megjelent a Juhász Zenekar ötödik albuma, egyúttal a második gyereklemeze, mely a Jó helyen vagyunk itt címet viseli. A lemezbemutatókat a múlt héten tartották meg. Május 30-án a zentai városháza dísztermében muzsikáltak, június 1-jén pedig Szabadkán léptek fel a Kosztolányi Dezső Színházban. Az új lemezről és a koncertek hangulatáról kérdeztem a zenekarvezetőt, Juhász Gábort.

Kinek az ötlete volt, hogy gyereklemezeket is készítsetek?

— Eredetileg azért alakultunk meg, hogy különféle tánccsoportokat kísérjünk, melyek közül sok volt a gyermektánccsoport. Ezeket a fellépéseket sokan látták, és több iskolába, óvodába meghívtak bennünket. Ilyenkor nemcsak a zenélésre helyeztük a hangsúlyt, hanem dalokat tanítottunk, valamint bemutattuk a hangszereinket. Az elején számomra is meglepő volt, hogy mekkora örömmel tölt el egy gyereket, ha például megszólaltat egy hegedűt. A lényeg, hogy egyre többet zenéltünk fiatal közönség előtt, és egy idő után egyértelmű volt, hogy készítünk egy gyermekeknek szóló albumot.

Mitől gyereklemez egy gyereklemez?

— Hasonlít a klasszikusra, hiszen mind a kettőn népzene hallható, különbözik azonban a dalok kiválasztásában. Egy gyereklemez készítésekor ügyelni kell rá, hogy a kicsik ne unják el magukat. Ezért az ilyen korongokon gyorsabb dalok találhatóak, és a szövegek is érdekesek, sokszor valamilyen történetet mondanak el. Arra is ügyeltünk továbbá, hogy az új albumon minél több hangszer szólaljon meg. Jómagam hegedülök és prímtamburán játszom, valamint énekelek. Vas Endre (Pasi) hegedül, citerázik, Juhász Gyula a brácsás és a kontrás, Dvoracskó Szebi bőgőzik, dobol, gordonozik, zenebohócunk Ölvecki Tamás pedig többfajta furulyán játszik, tárogatózik, klarinétozik, szaxofonozik, valamint harmonikázik. Ez mind olyan plusz, amely leköti a gyerekeket.

Milyen egy gyerekkoncertetek?

— Egy gyerekkoncerten az első sorok le vannak foglalva a kicsik számára, a szülők pedig — leginkább — a háttérben maradnak. A fellépés előtt mindig szólok a gyerekekhez. Elmondom, hogy nyugodtan engedjék el magukat, hiszen itt mindent szabad. Lehet hangosan énekelni, táncolni és tapsolni. Persze az is előfordul, hogy nincs elég hely, ilyen volt a zentai és a szabadkai koncert is, de ezt is megoldjuk. Ilyenkor ha csárdást játszunk, megkérjük a kicsiket, hogy álljanak fel, fogják meg egymás kezét, és táncoljanak egy helyben. Ez is jól szokott működni. A gyerekek bevonását azért tartjuk fontosnak, hogy ne csak kívülről hallgassák végig a koncertjeinket, hanem vegyenek is részt rajtuk, éljék át őket, hiszen csak akkor marad igazi élmény.

Mi a meglátásod, manapság van igény a népzenére?

— Szerencsére már nemcsak a népzene, hanem a népművészet is egyre nagyobb publicitást kap. Egyre többen művelik igen magas szinten, és nem mellékesen a médiában is egyre többet lehet látni, hallani és olvasni efféle tartalmakat. Ezt csak megerősítik az olyan műsorok, mint a nagy sikerű Fölszállott a páva. A sok megjelenésnek az az előnye, hogy az emberek folyamatosan hallanak a többi közt a népzenéről is, ezért nem feledkeznek meg róla. Ezenfelül azt is hangsúlyoznom kell, hogy Vajdaságban hozzáértők adják át a néphagyományt, legyen az néptánc vagy népzene. Jó, hogy nem hagyják, és hogy nem hagyjuk veszni ezt, hiszen a népzene és a néptánc a magyarság egyik legnagyobb kincse.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..