home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Jó hangulat, finom sütemények
Bacsik Lőrinc Natália
2023.11.08.
LXXVIII. évf. 45. szám
Jó hangulat, finom sütemények

A Magyarcsernyei Nőszervezet és Kézimunkaszakkör tökös- és almásbéles-kóstolóval egybekötött teadélutánt rendezett a tűzoltóotthon termében. Sári Piroska, a szervezet vezetője elmondta, nagyon örül, hogy ennyien eljöttek az eseményre.

— Nemcsak helybeliek jöttek, hanem más településekről is érkeztek szórakozni vágyók, Muzslyáról, Nagykikindáról, Tóbáról, Szerbcsernyéről, Ittabéről, Káptalanfalváról, Töröktopolyáról, Livadáról (Bozítópuszta). A finom aprósüteményeket a szervezet tagjai készítették, és a tombola tárgynyereményeit is ők ajánlották fel. A zenéről a törökfalusi Lehocki Tibor gondoskodott, aki igazán jó hangulatot teremtett. A vendégváró sós kifliket a kisoroszi péktől vásároltuk. A vendégeket teával, ásványvízzel, kávéval is megkínáltuk — mesélte Sári Piroska.

Több csapat tökös vagy almás bélest is hozott, melyet a háromtagú zsűri el is bírált. Korom Margit, Csíkos Ilonka és Osztermann Emma, a nőszervezet tagjai mindegyik kalácsot megkóstolták.

— Kilenc településről érkezett kalács, nem mind kőttesen készült, volt, amelyik gyúrott tésztából, egy csapat pedig tökös rétest hozott. Nagyon finomak a bélesek, és szépek is. Az is fontos, hogy a töltelék és a tészta vastagsága körülbelül egyforma legyen. Nálunk is sokszor van otthon béles, mert a család szereti. Legtöbbször elfelezem a tésztát, és felére reszelt tök, a másik részre pedig alma kerül — nyilatkozta Osztermann Emma.

A zsűri döntése alapján a legfinomabb béleseket a tóbai Sirovica Erzsébet, a nagykikindai Kiss Irén és a helybeli Bicók Piroska készítette. Egy-egy serlegben részesültek, valamint Keresztúri Rozália jóvoltából mindegyik csapat kalácsba való tököt is kapott ajándékba.

— Almás bélest sütöttem. A tésztába élesztő, liszt, cukor, só, olaj kerül, s ezt egy kis margarinnal átdolgozom. Édes almát reszeltem a tésztára, megporcukroztam, és cimettel is megszórtam. Azért lett almás, mert előfordul, hogy a tök nem sül át teljesen — magyarázta Sirovica Erzsébet.

— A nagykikindai Viola kézimunkacsoport vezetője vagyok. Nemrégiben választottak meg, és nagyon örülök, hogy mindjárt ilyen szép eredményt értem el. A bélesemnek nincs titka, csak az a fontos, hogy az élesztős tésztát jól ki kell dolgozni, s megfelelően megkeleszteni. A tököt nem dinszteltem meg, hanem nyersen tettem a tészta közé — hangsúlyozta Kiss Irén.

— Tökös bélest készítettem gyúrott tésztából. A tésztába 15 dkg zsír, 2 tojássárgája, 2 kanál cukor, 45 dkg liszt, egy pici só, 2 dl tejföl és langyos víz kerül. 1 kilónyi tököt lereszeltem. 25 dkg cukorral és 1 kávéskanál cimettel megszórtam. Ezt jól kicsavartam, s ez került a megfelezett tészta közé. 30 percig sütöttem 180 ⁰C-on. Ha van tök, akkor azzal töltöm, de almás, meggyes, mákos bélest is sokszor csinálok, mert az unokák nagyon szeretik. Tudják, hogy a mamánál mindig hagyományos kalács van, nem pedig krémes sütemény — árulta el a receptet Bicók Piroska.

A tökös, almás bélesekből természetesen a megjelenteknek is jutott. A délután vidáman telt el, voltak olyan idős nénik, bácsik, akik az egész találkozót áttáncolták. Példát vehetnének róluk a fiatalok! Mennyivel jobb mulatozni, mint a mobiltelefonokat nyomkodni, s csak üldögélni. A tombolát mindenki izgatottan várta. Akik vásároltak tombolajegyeket, azok nem tértek haza üres kézzel, hiszen nyeremény volt bőven. Többen is mondogatták, hogy a jó hangulat, a tánc többet ér a gyógyszereknél.

Fényképezte: Bacsik Lőrinc Natália

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..