home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Jingle Bells és Csendes éj
Szerda Zsófia
2022.12.24.
LXXVII. évf. 51. szám
Jingle Bells és Csendes éj

Mindjárt karácsony. A városok terei díszben, az otthonok pirosba, aranyba öltöznek, megindul az ajándékot vásárlók tömege, özönlenek a bevásárlóközpontokba. A hangszórókból pedig a megszokott slágerek szólnak. Michael Bublé, Mariah Carey, egy kis George Michael, Jingle Bells és társai. De miért mindig ezek? Persze, illenek a karácsonyhoz, de ezeken kívül még rengeteg jó ünnepi albumot hallgathatunk. Most ezekből ajánlunk néhányat, hogy felfrissíthessék az idei karácsonyi zenei listát.

A világsztárok természetesen szívesen adnak ki karácsonyi albumokat, hiszen rajongóik ezeket ünnepek előtt kilószámra vásárolják, töltik le. Vannak kevésbé jól sikerültek és vannak igazi gyöngyszemek. A legjellemzőbb, hogy a nagy klasszikusokat dolgozzák fel, kevés saját számmal fűszerezve az albumot. Jöjjön hát a válogatás.

Elsőként gyermekkorom kedvenc karácsonyi muzsikája, ez pedig a Bojtorján Karácsonyi albuma. Ez a magyar countryegyüttes a ’70-es, ’80-as években élte virágkorát, a Karácsonyi album 1984-ben jelent meg, s a karácsonyi gyertyagyújtások vagy társasjátékozások elmaradhatatlan hátterét adta zeneileg.

Frank Sinatra, James Brown vagy Louis Armstrong mellett Bing Crosby White Christmas című albuma egy a klasszikusok között. Nevét a méltán híres White Christmas című dalról kapta, mely eredetileg Irving Berlin szerzeménye, mégis inkább Bing Crosbynak köszönhetően lett világhírű. Ez a világ egyik legkeresettebb kislemeze, több mint 50 millió példány kelt el belőle világszerte. Nem maradhat le egy karácsonyi albumról sem. Bing Crosby karácsonyi válogatásában emellett olyan dalok is megtalálhatóak, mint a Jingle Bells vagy a Silent Night. A ’40-es évek filmes hangulatát idéző albumban nem fogunk csalódni.

Az A Very Special Christmas (Nagyon különleges karácsony) 1987-ben jelent meg több világsztárral, egy igazi sztárparádé. Sting, a U2, Madonna, Bryan Adams, Bon Jovi s még sokan mások hallhatóak rajta. Az A Very Special Christmas az első a karácsonyi témájú válogatásalbumok között, mely a Speciális Olimpia támogatására jött létre. A Speciális Olimpia a világ legnagyobb sportszervezete az értelmi és a testi fogyatékossággal élő gyermekeknek és felnőtteknek, mely 172 országban 5 millió résztvevő számára szervez egész évben edzéseket és foglalkozásokat. Az album 1987. október 12-én jelent meg, és dollármilliókat gyűjtöttek össze általa az olimpia számára.

Elvis Presley hangjával nem tudunk melléfogni, pörgessük hát a sültek után az Elvis’ Christmas Album című lemezt, hiszen ő is azon énekesek közé tartozik, akiknek karácsonyi albuma még mindig rendkívül népszerű, több mint 20 millió példányban kelt el. Ez valóban a rock and roll klasszikusok csodálatos keveréke, mely garantáltan nagyot fog szólni karácsonykor!

És ha ezek közül egyik sem lett új kedvenc, még mindig ott van a jó öreg Bublé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..