home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Jeles napjaink, megtartó ünnepeink
Martinek Imre
2021.11.19.
LXXVI. évf. 46. szám
Jeles napjaink, megtartó ünnepeink

November 19-e, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepnapja

Miképpen azt Kárpát-medencei barangolásaim során gyakorta volt alkalmam megtapasztalni, Szent Erzsébet (1207—1231) minden bizonnyal az egyik leggyakrabban s a lehető legkülönbözőbb képzőművészeti technikákkal megformált védőszentünk.

Az egyetemes Egyház egyik legtiszteltebb női szentje ő, kinek e világi ünnepén az „innenső” Bánságban Nagyerzsébetlak (Belo Blato) és Ópáva (Opovo) temploma, Bácskában pedig a szabadkai kórházkápolna, illetve az újvidéki Telep városrészben keresendő templom tartja búcsúját.

Vígadj, boldog Pannónia, / mert Krisztus téged így szeret:

zengjen a himnusz dallama, / mondjál szívedből éneket.

 

Hiszen belőled származott / Erzsébet, ékes asszonyunk,

ki minden földit elhagyott, / mert hívta Krisztus, jó Urunk.

 

Királyi házba küldetett, / de Isten kedves lánya lett,

ezrek közül őt lelte meg, / s vezette így az égi kegy.

 

Ámul, vigad Türingia, / természet rendje változik,

csodákat láthat sok fia, / gyakran, ha ő imádkozik.

 

Halott nyer újra életet, / betegbe épség visszaszáll,

a béna bátran lépeget, s vakot világít fénysugár.

 

Méltó dicséret áldja őt, / dicsérje szó és zengje dal,

ő pártfogónk az  Úr előtt, / buzgó imádságaival.

Dicsérjük, áldjuk az Atyát, / s a Szentlélekkel Egy-Fiát,

hogy  bűneink bocsánatát / megnyerjük, s majd az ég honát. Ámen.*

 

Szent Erzsébet édesapja II. András, édesanyja meráni Gertrúd (Katona József Bánk bán című drámája őrzi alakját). A Sárospatakon született kislányt már négyéves korában eljegyezték Thüringia őrgrófjának fiával, Lajossal. Utána azonnal német földre vitték. 1221-ben volt az esküvője, de már 1227-ben elveszítette a Szentföldre igyekvő férjét. 1228-ban lemondott földi javairól, és Wartburg várából a városba költözött. Szent Ferenc tisztelője és követője lett. Kórházat építtetett, betegeket ápolt. Marburgi sírjánál csodák történtek. A perugiai domonkos kolostorban avatták szentté 1235 pünkösdjén, majd ezután nagymértékű Erzsébet-tisztelet alakult ki a közép-itáliai domonkosok körében. Életpéldájára Európa-szerte alakultak Szent Erzsébet-kórházak, -templomok, -kápolnák és -kolostorok.

A Szent Erzsébet tiszteletére szentelt egyik legismertebb székesegyház a kassai Szent Erzsébet-dóm, ahol II. Rákóczi Ferenc is nyugszik.

Erzsébetet többnyire rózsákkal a kötényében/kosarában ábrázolják. Ennek eredete az a legenda, amely szerint férje halála után Erzsébet továbbra is gondoskodott a szegényekről. Egy alkalommal kenyeret vitt gondozottjainak, amikor sógorával, Henrikkel találkozott. Arra a kérdésre, hogy mit visz kosarában, Erzsébet — tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást — így válaszolt: rózsákat. Amikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában. Egy alkalommal annyi beteg kért elhelyezést, hogy az utolsót már csak férje ágyában tudta elhelyezni. Amikor férje váratlanul hazaért, Erzsébet szabadkozva vallotta be, hogy mit tett.

— De ha már így van — szólt Lajos —, mutasd meg, kit fektettél ágyamba. Ahogy belépett, az ágy üres volt, a beteg eltűnt, így adta tudtára Krisztus urunk Lajosnak és Erzsébetnek, hogy aki valakit befogad Krisztus nevében, Krisztust magát fogadja be.

 

A legenda egy másik változata:

„Mikoron ura hon nem volna, hogy undok poklost megfüröszte ennen házban, és nyugotá el ő urának úrfiú ágyán két lepödő között. És azonközbe juta haza az ő vitéz ura. Ime, nagy bosszú panasszal elejbe esének az irigyök, kezdék nagy erősen vádolni az szent asszont, hogy tékozló volna. Vitéz ura nagy haraggal beüté az ajtót, hogy mind a poklost megölje, mind az szent asszont levágja. És mikoron felemelte volna a lepedőt, hát látá, íme az áldott megfeszült Jézus Krisztus nagy vérbe keverödvén fekszik az ágyon.”*

*Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv (Budapest, 2019, 347—349. oldal)

Jegyzetünk fotói 2017 és 2021 között készültek. Egerben, Mórahalmon, Versecen, Máriabesnyőn és Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..