home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Jeles napjaink, megtartó ünnepeink
Martinek Imre
2021.11.11.
LXXVI. évf. 45. szám
Jeles napjaink, megtartó ünnepeink

November 11-e, Szent Márton napja

Márton (316–397) Pannóniában született. Katona volt. Miután az Úr hívását meghallotta, elhagyta a sereget. Nem sokkal ezután megkeresztelkedett, leszerelt, és Poitiers püspökéhez, Szent Hilariushoz csatlakozott. Hazatérve megtérítette anyját, majd remeteéletet kezdett a Ligur-tengeri Gallinara szigetén. 359-ben áttelepedett Poitiers mellé, hogy Hilarius támasza lehessen. Cellája körül jött létre a ligigéi, később Tours melletti cellája körül a marmoutier-i kolostor. 371-ben Tours püspökévé választották. Püspökként is szerzetesi egyszerűségben élt. Ő az első szentként tisztelt hitvalló. Ünnepe körül gazdag hagyományvilág alakult ki.

(Forrás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 346. oldal)

A Szent Márton tiszteletére felszentelt szakrális objektumaink közül ezúttal a pozsonyi koronázótemplomot, valamint a pannonhalmi bazilikát mutatjuk be. Madártávlatból. Az első helyszín fotói szeptember 4-én, a másiké pedig egy nappal később, szeptember 5-én készültek.

Az Úr 2012. esztendejében. 


Pannonhalma


Pannonhalma


Pozsony


Pozsony

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..